Dunmore Road House / Granit Architects

Dunmore Road House Granit Architects

Dunmore Road House is a Victorian semi-detached house completely redesign by Granit Architects, a professional architecture and interior design practice based in London, UK.

From the architect: Our clients asked us to assist them in transforming this tired late Victorian semi-detached house in Wimbledon into a contemporary family home. At ground floor level an extension to the rear and the side created the space for a new kitchen, downstairs and accessible WC, utility room and a full sized larder. An L shaped arrangement allowed for a distinct but connected family kitchen, living and dining areas. This met the brief of creating a great space for entertaining but where you can get away without seeing the washing up when having a dinner party.

Dunmore Road House / Granit Architects 1

The ground floor level was dropped and with a full width minimal glazing solution across the rear has created an easy connection with the garden. Large roof lights have been added to maximise light in the kitchen and living areas, and to allow natural light to flood into the house. Underfloor heating throughout ground floor has created a large space that’s warm all year round.

Dunmore Road House / Granit Architects 2

On the first floor the layout was changed to allow for an enlarged family bathroom, three double bedrooms and a single bedroom all of the same floor. A full redecoration added some extra special finishing touches.

Dunmore Road House / Granit Architects 3

In the loft space a linked dormer was added to appease planning restrictions and create more space for a master suite. The eaves were used for extra storage and an en-suite bathroom, with Velux windows positioned to allow light into the main staircase.

Dunmore Road House / Granit Architects 4

Clear distinction was made between retained Victorian front of the house, and the new modern rear of the property. Material continuity throughout and continuation of existing features, such as the red brick detailing externally, ensure the extension is an evolution, not a revolution of the property.

Architects: Granit Architects
Project: Dunmore Road House
Lead Architect: Emily Osler
Location: Dunmore Road, Raynes Park, Merton, London, UK
Photography: Andrew Beasley

Dunmore Road House / Granit Architects 5

Dunmore Road House / Granit Architects 6

Dunmore Road House / Granit Architects 7

Dunmore Road House / Granit Architects 8

Dunmore Road House / Granit Architects 9

Dunmore Road House / Granit Architects 10

Dunmore Road House / Granit Architects 11

Dunmore Road House / Granit Architects 12

Dunmore Road House / Granit Architects 13

Dunmore Road House / Granit Architects 14

Dunmore Road House / Granit Architects 15

Dunmore Road House / Granit Architects 16

Dunmore Road House / Granit Architects 17

Dunmore Road House / Granit Architects 18

Dunmore Road House / Granit Architects 19

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mid-Century Modern Home Renovation in Berkeley Hills, California

This mid-century modern home renovation in the Berkeley Hills features enhanced indoor-outdoor living, updated finishes, a structural upgrade, increased energy efficiency, and enhanced daylight.

The Barbarian Group – “Endless Table” Office by Clive Wilkinson

In order to create offices that will delight and inspire employees, The Barbarian Group turned to Clive Wilkinson, an architect who has taken on the challenge to come up with an interesting idea to combat monotony.

Balance XXL Light / Studio Mieke Meijer

Balance XXL is a large version of the Balance light commissioned by Popup Concepts in Beirut, Lebanon. Studio Mieke Meijer developed it after exhibiting the small Balance light during the Beirut Design Week as part of the NExAR exhibition.