Residential ArchitectureHousesBerryman Street Residence / Audax Architecture

Berryman Street Residence / Audax Architecture

Berryman Street Residence Audax Architecture

Architect: Audax Architecture
Project: Berryman Street Residence
Location: Toronto, Canada
Photographer: Arnaud Marthouret

Audax reclaimed an architectural relic from the late 70s and transformed it into an ultra-modern, crisp and light-filled home for a young bachelor. Berryman Street Residence is located in Toronto, Canada. The redesign of this 3,700 sq. ft. split-level home downtown presented a unique challenge because of its location in the heart of Yorkville’s heritage district. Without changing the massing of the original building, Audax stripped the interiors down to its structure and did a complete reprogramming of the rooms to create more open and spacious layouts.

Berryman Street Residence Audax Architecture 1

The home was envisioned as a dark shell with white and airy interiors. The façade was updated with new windows in the front and back and the existing skylights were reconfigured to help highlight the height of the interior space around the stairs. The redesign of the open-tread staircase and landings included rail guards made from transparent tempered glass panels to help bring additional light into the home by filtering sunlight from above.

Berryman Street Residence Audax Architecture 2

On the outside, zinc cladding in two tones was used to emphasize the height of house. Dark stained wood was added to the ground level to create a warm and welcoming entrance.

Berryman Street Residence Audax Architecture 3

Berryman Street Residence Audax Architecture 4

Berryman Street Residence Audax Architecture 7

Berryman Street Residence Audax Architecture 5

Berryman Street Residence Audax Architecture 6

Berryman Street Residence Audax Architecture 9

Berryman Street Residence Audax Architecture 10

Berryman Street Residence Audax Architecture 12

Berryman Street Residence Audax Architecture 12

K Valley House: A Retreat for Film Makers by Herbst Architects

Architect: Herbst Architects Project: K Valley House Location: Kauaeranga Valley, New Zealand Photographer: Lance Herbst Courtesy of Herbst Architects K Valley House is a vacation home completed in 2016...

Bukit Panjang Apartment by IN-EXPAT Singapore

For the design of this 400-square-metre 5-room Bukit Panjang Apartment in Singapore, we proposed the use of the colour black as a thematic element given its toned down masculine and modern qualities.

Mariposa Garden House by Renée del Gaudio Architecture

Mariposa Garden House is built on top of an existing, 1940’s concrete foundation. The reuse of this foundation was seen not as a constraint, but as an opportunity.

Acacia House – Private Residence with a Lounge Arranged on the Rooftop

Located on a hill in a quiet suburb situated 40 miles northwest of Los Angeles, Acacia House by Hunter Leggitt Studio is a small paradise, a welcoming and relaxing residence for a busy family that travels a lot.

M4 House by ZOOCO Estudio

M4 House is the result of the rupture of the pure volumes regarding a strict sense of orientation. Located at the top of the land, you can see the forest of pines, oaks, and cedars that grow to the south, framing the views.

Related Articles