Through House by Dubbeldam Architecture + Design

Through House

Architects: Dubbeldam Architecture + Design
Project: Through House
Location: Toronto, Canada
Photographs: Bob Gundu

Through House is a family home refurbished by the Toronto-based Dubbeldam Architecture + Design.

Description by Dubbeldam: A busy doctor commissioned the renewal of this 128 year-old house to fulfil his desire for a modern and light-filled home with a connection to the outdoors. Situated on a narrow lot in a dense downtown neighbourhood, the renovation of this 135 s.m. residence also aimed to provide increased living space on the interior.

Through House 1

However, in order to preserve the intimate rear garden, the design challenge was to ‘expand’ the interior space without increasing the footprint of the house. This was accomplished by a rethinking of traditional programme, utilizing built-in place elements and changes in ceiling heights to define spaces rather than walls, and by creating a powerful visual connection with the small backyard to extend the living space.

Through House 2

The dark, cramped interior was carved out to create bright, airy spaces connected by an open plan. Materials and built-ins are designed to emphasize linearity – horizontal lines of rift cut white oak millwork, linear divisions of cabinets and display units, stacked strips of industrial felt on the fireplace, and long porcelain tiling with a linear pattern; they create the perception of expanding and stretching the space and direct the eye through the house towards the rear garden.

Through House 3

The design also focuses on connecting the indoors with the outdoors. At the rear of the L-shaped house, large floor-to-ceiling glass panes on three sides blur the boundaries between inside and outside, extending the ground floor living space into the modest backyard. A continuity of materials carries through from the interior to the exterior on several planes, so that the exterior space is designed as an extension of the living space on the main floor.

Through House 4

The interior flooring material continues uninterrupted outside to form an outdoor patio, and the stone kitchen counter extends along the south wall through the dining room and outside morphing into the built-in BBQ. In the open corner, an overhead wood and steel trellis is designed as a transition from inside to outside, creating the feeling of an exterior ceiling and defining an intimate outdoor room. The trellis also helps to screen the south and west sun in summer, while allowing light to bathe interior spaces in winter.

Through House 5

At the centre of the house, lightfrom above brightens the interior and reduces the need for artificial lighting. A floating, open-riser stair is topped with a large overhead skylight, which allows light to penetrate deep into the interior. Varying shades of translucent blue panels as the stair guard unfold from the basement to the second floor, and on the upper level large panes of translucent glass define two bathrooms, drawing a bluish light into every area connected to the central stair.

Through House 6

The open stair and operable skylight also create natural ventilation with a powerful stack effect, enabling the owner to live without air conditioning. An extensive green roof cools the house’s flat roofs and absorbs rainwater runoff, further reducing the house’s ecological impact. The result is a light-filled, airy home and an intimate outdoor courtyard that creates a serene retreat for a busy urban professional.

Architects: Dubbeldam Architecture + Design
Project: Through House
Location: Toronto, Canada
Photographs: Bob Gundu

Through House 7

Through House 8

Through House 9

Through House 10

Through House by Dubbeldam Architecture + Design (11)

Through House 11

Through House 12

Through House 13

Through House 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Chocolate Loft / PLANT Architect

They purchased a 900 sf loft within a former chocolate factory and asked PLANT to renovate it in a way that would enable them to use the space as either a two-bedroom condominium or a one-bedroom unit with an expanded living area.

Franklin Street Loft in TriBeCa / Jane Kim Design

Franklin Street Loft was designed by interior architecture studio Jane Kim Design in TriBeCa, New York City. North and south exposures in this 3000 square...

Texas Farmhouse with Minimalist Glass and Metal Forms

Texas Farmhouse is a family home designed by Shiflet Group Architects in West Austin, Texas. The Shiflet Group Architects is a small firm of passionate architects that specialize in high end residential designs. Photography by Casey Dunn .

Quantum Table is Inspired by the Motion of Subatomic Particles

American designer Jason Phillips has designed Quantum table, an elegant dining piece of furniture. Quantum is a dining table that interprets what the movement or path...

IF Residence / Martins Lucena Architects

The IF Residence design started from the intention of creating large rooms which comfortably would promote dialogue between the exterior and the interior of the residence, using an architectural language inspired by international style.

Motutara House in Muriwai Beach, New Zealand

Motutara House was designed by Auckland-based TOA Architects. Description by TOA: In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that...