Residential ArchitectureRenovation ProjectsBirch & Clay Refugio / RISE Design Studio

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

Project: Birch & Clay Refugio
Architects: RISE Design Studio
Location: Harlesden, London, United Kingdom
Project size: 99 m2
Completion date 2018
Photo Credits: Ståle Eriksen
Text by RISE Design Studio

We set out to create a flat – Birch & Clay Refugio – for a family of five that maximised flexibility of spaces and storage solutions and reflecting the family’s links with Barcelona.
– Rear section of the flat as living and working, front zone of the flat as bathing and sleeping and utility
– The clients were Fashion Designer with Persian-Bengali heritage who spent much of her life in Barcelona and her two daughters (one of daughters born in Barcelona).
– Maximum flexibility of spaces was key to the client contextual response in terms of materials and colour palette.

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

– Maximum storage
Each space emotional response through materials and colours
Daughters obsessed with sea life especially the Blue Whale, which was the inspiration for the bathing space.
– The dark grey blue of the interior walls and floor emulate the whale and the contrasting ceiling provides warmth to the space. Ceiling is birch plywood fins routed into plywood back board Tadelakt on the walls and floor.
– The Master Bedroom is light greyish green was chosen as a calming colour. Simple grid-like built in joinery punctuated with small black gnarled knobs, mirrored by clay plaster on the walls and ceiling.

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

– Kids Bedroom
Miniature red door for girls to enter (only painted door in flat, apart from Workshop doors). Whale fanned fin bunk bed and play area. Birch plywood wardrobe doors – grain matched between doors. Colour a very light pastel pink to contrast with dark circulation space and give the daughter’s space a distinct identity.

living room / RISE Design Studio

– Kitchen
Birch Plywood grain matched between doors and drawers. Moveable island on industrial casters – slots under the area where the oven which creates large open space for house parties. Cat flap hidden within built-in joinery.

home office / RISE Design Studio

– Plaster finish walls and ceiling unpainted
– Colour light grey to bring as much light into spaces further away from natural light.
– Entrance Hallway
Dark space punctuated with polished brass niches
Clay plaster on walls and ceiling

kitchen / RISE Design Studio

– Living
Built in joinery of Birch Plywood and 6 shades of white for doors and linings
– Joinery Including a bench for when dining table extended
In built storage wall

kitchen / RISE Design Studio

– Lightwell
Six shades of pink tiles, from streets of Barna
– Rear Patio
Herringbone reclaimed brick with brass edge
With strip of six shades of pink tiles that are in same line as Lightwell tiles

bedroom / RISE Design Studio

– Study / Third Bedroom
Trapezoidal oriel projecting onto run of pink tiles
Sliding slim plywood doors close off Oriel when room used as Bedroom

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

– Workshop
Space created that was separate from the flat to launch fashion brand ‘Indoi’. Indoi is a start-up fashion label, design in London, made in Karachi. Plywood walls, ceiling and floor. Foldable table in workshop to allow for flexibility of use.

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

– Lighting Birch & Clay Refugio
Black Mild Steel Pivot lights, were designed to give maximum flexibility of lighting the spaces as well as to minimise puncturing the ceiling to reduce noise transfer from First Floor Flat above
Miniature Birch plywood pivot lights were designed for Master Bedroom bedside reading, to mimic larger pivot lights.
Floor at the rear is lacquered concrete, smoked oak for sleeping spaces and tadelakt for floor of bathing.

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

Birch & Clay Refugio / RISE Design Studio

White Patio House, London / Pashenko Works

White Patio House is an extension and renovation of an existing Victorian terrace. It was conceived as a prototype for urban dense living, where the development has been thoughtfully maximized within local planning constraints.

Viewfinder House by Faulkner Architects

Viewfinder House is built as two elevated rectangular boxes with deeply recessed apertures focused on a singular view. Sheathed in a red cedar rain screen and closed on three sides, the boxes open to the Pacific Crest to the southwest.

How to Make Your Commercial Building More Energy-Efficient

Energy efficiency has become a key issue in construction, as the impacts of anthropogenic climate change become more and more apparent.

LEED Platinum House Designed by Fleetwood Fernandez Architects in Santa Monica

The design of this 5,600 square foot single family home in Santa Monica was rooted in a keen awareness of site and landscape and a dedication to sustainable architecture. Designed as a linear sequence, the house unfolds as a series of spaces that are completely open to the landscape.

Uptown Penthouse Overlooks the Minneapolis Lakes, Minnesota

This sixth floor Uptown penthouse condominium overlooks the Minneapolis lakes, Uptown area and downtown beyond. Designed for a young professional the space is intended to distinguish the private and public realms through sculptural spatial gestures.

Recommended Stories