Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Project: Black Box family house
Architects: PAO Architects
Lead Architect: Paulius Petkus
Location: Vilnius, Lithuania
Area: 208 sq.m.
Project Year: 2017
Photographer: Leonas Garbačiauskas

Text by PAO: Black Box family house – were dedicated to our clients four-people family, very vibrant and modern living people with strong attitude and perception about modern architecture and minimalist design.

Black Box Single-Family House in Vilnius / PAO Architects

Complete architectural concept behind this modern house exterior and interior was inspired by two different wood using cultures Japan feat. Scandinavian – based on sustainability and convenience, to give up unnecessary and unimportant details. Concept based on well-known idea “less is more” supplemented with strong contrast principal where black-white is oppositely playing in exterior-interior.

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Initially burnt cedar wood siding, based on old Japanese wood preservation “shou-sugi-ban” technology, was designed for exterior, however after few attempts to find reliable supplier, black painted larch timber planks were selected.

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box Single-Family House in Vilnius / PAO Architects

open house / PAO Architects

living room / PAO Architects

interior design / PAO Architects

living room / PAO Architects

bedroom / PAO Architects

Residential in Vilnius / PAO Architects

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box Single-Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box Single-Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Val Des Monts Retreat / Christopher Simmonds Architect

Val Des Monts Retreat is a tranquil forest retreat designed by Christopher Simmonds Architect, an architectural studio based in Ottawa, Ontario, Canada. From the architect:...

Family Compound in California Defined by a Perfect Indoor Outdoor Experience

Nestled into the hillside above the Dry Creek Valley, this completely rebuilt and expanded home utilizes minimal architectural moves to change the fundamental relationship of structure to site. Forced to work with an existing ranch home due to County restrictions, the relocation of the entry drive and introduction of secondary forms creates a family compound anchored to the landscape in a completely new relationship.

Capitol Hill Loft Remodeled by SHED Architecture & Design

To add functional elements to the Capitol Hill Loft space that blended with the building’s original palette of concrete floors, zinc plated pan-decking ceiling, and blackened steel beams and railings.

The Tree House in Mérida, Mexico / AS Arquitectura

The protagonist of the project is an 80-year-old "Pich" tree. The Tree House is design around the tree, through the use of an "L" scheme, geometrizing the land, an opening gesture is achieved towards the tree.

1950 Ranch House in New York Gets a Transparent Pavilion Extension

This glass pavilion ties into a series of terraces, gardens, swimming pool and outdoor living spaces, extending the ranch house out into the landscape. The gardens and outdoor living spaces were designed along with the glass pavilion

Renovation of a 22 sqm Old Flat in Taipei City / A Little Design Studio

This is a renovation project of an old flat which measures 22 sqm and 3.3m in height. Due to the high housing prices in...