Residential ArchitectureRenovation ProjectsBotfield Residence by Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

Project: Botfield Residence
Architecture: Ancerl Studio
Location: Toronto, Canada
Completion date 2020
Building levels 2
Photo Credits: Kimberly Czornodolskyj
Text and photos: Courtesy of Ancerl Studio

Located on a large lot situated on a quiet tree lined street in Etobicoke, Toronto, sits what once was a tired bungalow, turned 2-storey contemporary single family dwelling, transformed by Ancerl Studio.

Botfield Residence by Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

The exterior facade, defined by a pair of symmetrical 2-storey peak additions, frame out the central grand entryway to the home. The clean, off-white stucco peaks flank the existing structure, and quietly transition to the existing painted brick, marrying the old and new. Impressive large format loft style windows are a contrast to the crisp material palette of the exterior, while natural white oak wood dresses the entries to the home for a warm welcome and a hint at what lies beyond.

Botfield Residence by Ancerl Studio

dining room, Ancerl Studio

Inspired by farmhouse living, a contemporary approach was taken by utilizing a traditional layout, while playing with varying heights and volumes of space. The raw concrete tiled floor, and warm white walls of the foyer frame the vista through the space and to the rear yard, and invites visitors to explore the soaring ceilings at the heart of the home. Centrally located, the kitchen and dining room feature cathedral ceilings with exposed wood beams, warm wood accents and natural materials. Oversized pendant lights complement the grand space, and add a warm glow for evenings spent around the large dining table.

kitchen, Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

A private study and a sunny casual breakfast nook extend off of the main area that also leads to the family room. Stepping down into the comfortable and welcoming room, expansive wall-to-wall windows, and a statement fireplace become a stunning backdrop to the layered and collected soft furnishings that bring the space to life.

dining room

Black metal stair pickets, and feature wall panelling, lead up to the second floor, where one is met with a catwalk overlooking the dining & kitchen space below, and connecting the secondary bedrooms and bathrooms to the private treehouse-like primary suite. Featuring a cathedral ceiling with exposed beams, a peaked wall-to-wall window, and layers of neutral soft textures and furnishings, the intimate escape is a cozy nest overlooking the lush green yard. The white marbled spa-like bathroom includes a windowed alcove for the freestanding tub, and another peaceful perch overlooking the rear yard.

living room, Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

Nestled in a quiet neighborhood just outside the city centre, Botfield Residence connects inhabitants with the outdoors, and exudes style and comfort for modern living.

Botfield Residence by Ancerl Studio

bedroom, Ancerl Studio

bedroom, Ancerl Studio

bathroom, Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

Botfield Residence by Ancerl Studio

Valencia Guest Pavilion by Fran Silvestre Arquitectos

The project with a surface area of around 70 square meters is a guest pavilion that functions as an autonomous architecture conceived as an extension of a project that we had developed in the studio. The human scale of the pavilion makes it a comfortable space where to experience living in a garden.

Traditional Basque House Converted into Two-Family Residence

The project involves the refurbishment of an old, traditional Basque house to convert it into a two-family residence. The project’s main aim is to strip out the property internally and to adapt it to the new occupiers’ needs, always respecting the architectural characteristics of this superb historical dwelling.

Cagliari Apartment Renovation / Tramas Studio

The apartment hosts a family of four, eager to inhabit into a contemporary and minimal space. The living area is characterized by the presence of a bespoke double-sided furniture in wood and Cor-ten, partly equipped TV wall, in part storage space serving the dining area. A sliding glass window separates the apartment from the level terrace. 

Related Articles