Residential ArchitectureHousesK Valley House: A Retreat for Film Makers by Herbst Architects

K Valley House: A Retreat for Film Makers by Herbst Architects

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (1)

Architect: Herbst Architects
Project: K Valley House
Location: Kauaeranga Valley, New Zealand
Photographer: Lance Herbst
Courtesy of Herbst Architects

K Valley House is a vacation home completed in 2016 by Auckland-based Herbst Architects.

Description by architect: The clients are a couple, a director and director of photography in the film industry, their jobs involve them filming on location for stretches of time. This house is the space to which they retreat between filming.

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (15)

The site is 20 hectares of farmland on the Kauaeranga river in the valley of the same name, it stretches from high on the hillside to the river banks and includes a ridgeline which commands a panoramic view of the farmland below and the native bush on the opposite slopes of the valley.

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (16)

The clients brief called for a response which engaged with the site in both a filmic as well as practical way, they live a life of self-sufficiency while on the land, including growing, animal husbandry and butchery.

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (3)

The clients spoke of materials that have a patina of age, of sustainability, of recycling and adaptive re-use, of provenance of materials.

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (7)

Our response was to concentrate the small mass of building that the brief determined into a singular geometric form that could hold its own in the big landscape. We positioned the form straddling the ridgeline, engaged with the slope at the high end and floating above the land as it falls away.

A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (2)

Drawing from the vernacular of rusty corrugated iron sheds prevalent in the district, we clad the form in a rainscreen of rusted corrugated iron sheets, a rural camouflage of sorts.

The K Valley House is made largely of recycled materials and fittings, which the clients procured over the duration of the build.

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (6)

living room, Herbst Architects (17)

living room, Herbst Architects (20)

dining area, kitchen, Herbst Architects (13)

shower, Herbst Architects (14)

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (8)

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (18)

K Valley House - A Retreat for Film Makers by Herbst Architects (9)

Syros Summer House by Block722

Architects: Block722 Design team: Sotiris Tsergas, Katja Margaritoglou, Dora Felekou, Anna Perela Project: Syros Summer House Interior design: Katja Margaritoglou Built Area: 201,29 sqm Photography: Erieta Attali, Ioanna Roufopoulou Syros...

Managing Living Trees and Natural Wood to Enhance Architectural Design

With adequate forestry practices, natural wood can be a sustainable construction material. In biophilic design, plants are commonly incorporated into a home’s interior design

Bankside Lofts in London by YARD Architects

Bankside Lofts, opposite the iconic Tate Modern building, was one of the first projects developed by the Manhattan Loft Corporation.

Forest House I by Natalie Dionne Architecture

Forest House I is the latest work by Montréal-based studio, Natalie Dionne Architecture. The firm has earned widespread praise over the years for its contextual approach, its creativity, and its attention to detail.

Alpine Holiday Home on a Steep Alpine Slope in Italy

Z House is an alpine holiday home, a place to live an intense relationship with nature and the mountains. The site on which the house is placed is a complex place with a steep slope, access uphill, a few buildings around and full of panoramic "frameworks".

Related Articles