Residential ArchitectureApartmentsBrasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours

Architects: Stardust Architects
Project: Brasov Apartment
Team: Anca Cioarec, Brîndușa Tudor
Location: Brasov, Romania
Photography: Mark Lorant Mihat

The apartment in După Iniște desires to communicate with the context. It is an interior that borrows the verticality, the rhythm, the height and the sharp air of a forest. Of the tall pine trees, of the mountain. As a sensation and an experience of dwelling, it is closer to breath, to the fresh air in the morning, to the dew and the raindrops. It is a tall and rhythmic space, where the shapes are clear, in a defined geometry. Contrasting textures come together, joining each other and revealing different cutouts.

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 1

The apartment is located in Brașov, quite close to the historical centre and surrounded by a spectacular mountain scenery. The first intention was to create a direct relation between the inside of the house and its surroundings, to suggest an atmosphere that would invite the landscape subtly inside.

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 2

The project theme, in a way, was following the very first thought. The client appreciated various types of wood and dense, saturated colours. He wanted a rather dark and intense interior atmosphere. And those clear lines became a new tool of defining and outlining the exterior views inside the house.

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 5

Therefore, in a neutral intense grey background (the walls, the ceilings and the floor) we defined different corners of the house for different dwelling experiences. The kitchen with its upper body of lacquered beech veneered MDF and the dark blue-grey painted base was rather exhibited on a carpet of cement tiles. The office area was covered in oak veneer, creating a dense space for study and focus. And while the bedroom opened itself to the outside through a tall wardrobe, the living room invited the light inside through the filter of the dining-room, a cherry bow window protected by two rows of green curtains.

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 3

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 4

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 6

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 7

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 8

Brasov Apartment with Intense Interior Atmosphere and Saturated Colours 9

Extra Room by Studio 3Mark

The extra room is a white prism, white plastered walls and light gray sheet metal roof, on which the black sheet inlays that frame the windows

Bellevue Hill House – Sydney’s Dress Circle by Luigi Rosselli Architects

Designed on a steep site, located just below the summit of Bellevue Hill, this substantial residence has been endowed with an eagle’s nest panorama. The harbour is Sydney’s stage set and here on this hill we sit in the dress circle of this theatrical city ...

Family-Friendly Renovation of a Two-Storey House in the Old Town of Elche

The project begins with the search of aspects related to a forest that can be applied to the design of this single-family house with two floors: vegetation, growth over time, large spaces, introverted spaces or overhead lighting, among others.

Gibbon Street House by Cavill Architects

Architects: Cavill Architects Project: Gibbon Street House Location: Brisbane, Australia Photography: Christopher Frederick Jones Gibbon Street House is a single-family house that has been expanded and renovated by Cavill...

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

JG PHOENIX recently completed a new restaurant in Shantou City, Guangdong, China. Based on analysis of the original spatial structures, JG PHOENIX identified that the key of the design was to connect the four above-ground floors with the underground space.

Related Articles