Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture

- Advertisement -

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture

Architects: Bastian Architecture
Project: Brick Worker Cottage Renovation
Location: Annandale, Australia
Area: 79.0 m2
Project Year: 2015
Photography: Justin Aaron

This revitalization of an inner city worker’s cottage aimed to open the space up + provide natural light and a direct connection to the outdoor area. Internally the house has been reconfigured, consolidating service areas around a small side courtyard and opening the living and dining space directly onto the new courtyard. The new extension has been raised to match the garden level, the internal floor change occurring at the threshold between the old and new parts of the house.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 1

The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension. New bricks weave through the project, beginning inside as the kitchen bench, wrapping along the length of the room as a ledge for artwork + modern essentials, snaking outside and bulging to form a BBQ bench before finally dipping down to create a long bench seat.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 2

The hit + miss brick of the courtyard wall visually borrows space from the shared laneway beyond, while the brick on edge paving laid in a stack bond pattern, steps its way into the landscape blurring the edges between garden + courtyard.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 3

The materiality of the bricks is contrasted by a folded white living/kitchen/dining space. The roof folds up to North providing light + ventilation while creating a sense of weightlessness which counteracts the solid brick base.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 4

Located in a Heritage Conservation Area the renovation is not visible from the street providing a sense of delight and surprise as you walk thought the traditional front of the terrace into the new open + light extension.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 5

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 6

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 7

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 8

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 9

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia / Bastian Architecture 10

- Advertisement -

Modern Farmstead Renovated in Bridgehampton, NY / Martin Architects

This recently restored modern farmstead was the last home and Studio of "Romantic Modernist" Architect Norman Jaffe. Located in the heart of horse and farm country, Jaffe's retreat was chosen for its wonderful serenity. We worked with the new owner, a local artist, to enhance the quality of the original architecture and maximize the dynamic experience of the home

Brii Biosciences Global R&D Center by QUCESS Design

Brii Biosciences global R&D center project is located in Beijing. The brief called for a new visual identity for the company’s workspaces, drawn from both their own background in medical and health care, as well as the corporate social responsibility.

SoHo Loft in Manhattan, New York City / STUDIOLAV

After meeting the owners of this SoHo loft in Manhattan New York, we got inspired by their diverse background and vibrant personalities and the concept for the interior started quickly forming into a solid idea.

A Spacious Living Quarters Converted from a Backyard Garage

Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project. The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage.

Modern Rustic House in Dutchess County, New York

This modern rustic house was commissioned by a young NYC family. Sited on a hill in Dutchess County NY, the house is designed as a series of pavilions that slide past one another to capture the wonderful views across the property. A pool and pergola extend the house’s spirit out into the landscape.

Airbnb Headquarters in San Francisco / WRNS Studio

Airbnb hired WRNS to help expand their existing headquarters, located on the fourth floor of a historic warehouse building in San Francisco’s South of...

Raw Concrete and Black-Painted Metal Give Industrial Feeling to Jacobs-Yaniv House

Jacobs-Yaniv Architects designed this inspiring modern family residence, situated in Herzliya, Israel, in 2016. Jacobs-Yaniv house is a house of two architects and two children. The design of our own home was an ongoing process of about 6 years.

Architectural harmony and modern design for a custom family home

Bancroft House is a custom residence for a young couple with three children, located in Martis Camp, Truckee, CA, at a short distance from Lake...

Woven House in Milwaukee / Bruns Architecture

Woven House is the pure distillation of what a house is—every detail emphasizes the basic elements and forms of a familiar residential structure while creating a cohesive design that celebrates the modern home.

Ring House is an Oasis in a Beautiful But Very Demanding Environment

The Ring House is located on the southern coast of Crete only 165 nautical miles from the Sahara desert. Two concrete beams follow the topography of the hill to define the outline of the house.

Passiv TreeHaus / Park City Design+Build

The Passiv TreeHaus is a site driven, highly responsive design + build project. Reacting to the steeply wooded site, the house is arranged in a series of cubic geometries that imbed themselves into the thermal comfort of the hillside