House of Curtains – Residential Renovation in Granada / GRX Arquitectos

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

Project: House of Curtains
Architects: GRX Arquitectos
Collaborators: José María Rueda Romero, Ana María Aldana Vidal, Inma García Ramírez, Lourdes Navarro Martínez, Gabriella Buttitta
Builder: Construcciones Requena-Asenjo S.L.
Location: Granada, Spain
Year 2019
Photo Credits: Javier Callejas Sevilla

House of Curtains, or La Casa de las Cortinas in Spanish, takes a residential renovation to the next level, transforming a dark and dreary space in the city of Granada, Spain. Curtains and drapes become a solution allowing natural light to filter through, inspired by the old Bañuelo de Granada. Dating back to the XI century, these Arab baths — the oldest and best preserved in Spain — didn’t have a concrete external façade, but were illuminated by skylights between large, vaulted spaces.

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

Architects at the studio call the project “an experiment with light” for the challenge they accepted in bringing natural illumination to even the most remote room of the apartment. Of course pre-existing walls diving the spaces were broken down, replaced instead with flowing curtains in soft colors that separate without completely or definitively closing off spaces.

bedroom, Granada / GRX Arquitectos

As a consequence of this constructive experiment, the final need arose to resolve the control of the new lighting according to the uses at different times of the day, for which it was decided to create mobile partitions using blackout curtains that allowed or prevented the passage of light. Through the control of light and the use of color, the house interacts with the moods of the inhabitant, adapting in use and time in the different rooms.

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

To increase the passage of light, the few walls left were dotted with numerous small, round windows, somewhere between the portholes of a submarine and the windows of a futuristic residence. The cold color on the walls, which span from yellow to blue, serve to add a luminous effect to interiors. Others, meanwhile, were left in exposed concrete for a rough and raw finish, which complements the furnishings and accessories found throughout.

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

kitchen, Granada / GRX Arquitectos

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

raw, concrete, Granada / GRX Arquitectos

plan

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

bathroom, Granada / GRX Arquitectos

House of Curtains, Granada / GRX Arquitectos

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Apartment 99 Designed for a Young Couple

Located in Lviv, Ukraine, apartment 99 was designed for a young couple by FormaLine Design Studio. Description by FormaLine: Small apartment for young couple located...
Villa HJ Built from Natural Materials, with Sustainable Techniques

Villa HJ Built from Natural Materials, with Sustainable Techniques

Villa HJ sits amid lush greenery in a rural area of reclaimed land close to the famous North Holland dunes. Given the setting, an objective to create a seamless overlap between indoor spaces and the surrounding countryside seemed fitting.
Teton Retreat by RO | ROCKETT DESIGN 2

Teton Retreat by RO | ROCKETT DESIGN

A young family desired to build a retreat on a large lot located outside Jackson Hole, Wyoming in bucolic Teton County, Idaho. The design locates the house amidst an expansive wetland that fluctuates seasonally.
Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Michigan Loft Inside a Century Old Structure / Vladimir Radutny Architects

Inside a century old structure initially built for automotive assembly and display, we renovated a residence that was poorly functioning as a domestic space. In resolving the spatial problems inside this impressive volumetric shell ...
H Apartment in Hod HaSharon by Maya Sheinberger Interior Design

H Apartment in Hod HaSharon by Maya Sheinberger Interior Design

A couple in their 70s purchased this 145 m² apartment in the Sharon area of Israel so they could be closer to their children and grandchildren.

More Articles Like This