Residential ArchitecturePublic ArchitectureBristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

Project: Bristol Old Vic
Architects: Haworth Tompkins
Lead Architects: Tom Gibson, Steve Tompkins, Roger Watts, Will Mesher
Location: King Street, Bristol, South West England
Area: 2135.0 m2
Year: 2018
Photographer: Philip Vile, Fred Howarth

2019 — Chicago Athenaeum, International Architecture Award: Bristol Old Vic
2019 — RIBA National Award
2019 — RICS South West Building Conservation Award

We have completed a radical new front of house space and studio theatre for the Grade I listed Bristol Old Vic, the oldest continuously working theatre in the English-speaking world. The result of five years careful research, consultation, design and construction, the project aims to open up the front of house areas to a wider, more diverse audience and to place the theatre at the heart of Bristol’s public life and public space.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

The foyer is conceived as an informal extension of the street, as much a covered public square as a discrete building. The space is framed and covered by structural timber and glass to bring daylight deep into the room. The centrepiece of the space is the much-altered façade of the Georgian auditorium, visible from the street for the first time, illuminated by a large light well and punctured by new openings to overwrite the visible evidence of historic alterations.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

Mezzanine galleries, winding timber staircases and viewing platforms allow the entire audience to move up, down and around a single, convivial space before and after each show, and the local community to enjoy the foyer throughout the day as a café, bar and meeting place.

A New Public Face for a Georgian Theatre / Haworth Tompkins

The south facing street façade has been conceived as a public art work, consisting of moveable sunshading shutters, operated by hand and incorporating the text both of the inaugural address given by Garrick in 1766 and a poem by former Bristol City Poet Miles Chambers. The text highlights the importance of the theatre’s long history but also looks forward to its role in the current and future life of the whole community.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

In addition to the main foyer, a new studio theatre occupies the former barrel store of the Coopers’ Hall at ground and basement levels, enlisting historic wall surfaces and allowing daylight from street level windows. The original Coopers’ Hall at first floor has been converted back to a grand public room overlooking the street, serving both as an extension of the foyer and as a self-contained function room. The scheme uses structural timber and timber linings for new elements including frame, roof, and external façade. The foyer and new studio are naturally ventilated via a large intake plenum and a pre-cooling labyrinth, with thermostatically controlled high level and low level opening windows. The moveable façade shutters are designed to optimise summer shading and winter solar heating. An exposed concrete floor and existing found masonry surfaces throughout the space contribute thermal mass, and brickwork from demolition operations was recycled and incorporated into new walls and masonry repairs.

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

A New Public Face for a Georgian Theatre / Haworth Tompkins

A New Public Face for a Georgian Theatre / Haworth Tompkins

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

A New Public Face for a Georgian Theatre / Haworth Tompkins

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

A New Public Face for a Georgian Theatre / Haworth Tompkins

Bristol Old Vic — a New Public Face for a Georgian Theatre

Micro Dwelling of 50m2 Designed for Urban Densification

SLIM FIT is a permanent micro dwelling of 50m2 designed for urban densification. SLIM FIT occupies with its minimal footprint, 16 m2, less area than 2 parking spaces.

Re-Building the Dream – A Project by Sarah and Nirit Frenkel

This owner rebuilt her family house on the grounds of her childhood home. The unique design and challenging planning, by the mother and daughter team of designers - Sara and Nirit Frenkel

Creek House, West Vancouver / Splyce Design

The Creek House project consists of the renovation and addition to a 1950s post and beam house situated within an established forest creekside environment in West Vancouver. Two creeks flow between large mature cedar trees and native plant species ...

Matapouri Road House / Belinda George Architects

Belinda George was enchanted by her client’s emotional connection with the site and took inspiration from his childhood memories in his brief. Her response was a semi-circle design, which embraces the view and encourages social engagement.

House by the Lake / Atelier Starzak Strebicki

The design of the house was accompanied by the assumption to fully exploit the potential of the beautiful area bordering on the lake and to create a space that would harmoniously correspond with the surrounding landscape.

Related Articles