Tudor Revival Residence in Eastern Melbourne / Warc Studio

- Advertisement -

Tudor Revival Residence / Warc Studio

Project: Tudor Revival
Architects & Interior designers: Warc Studio
Structplan: Civil Engineer
Builder: Big Fish Constructions
Location: Balwyn, Melbourne, Victoria, Australia
Year 2018
Photographer: Aaron Pocock
Text and photos provided by Warc Studio

This project is for alterations and additions to a wonderful two storey Tudor Revival residence that was originally constructed in Eastern Melbourne during the inter war period. It is located in an area that the practice director is highly familiar with, having attended school very nearby.

Tudor Revival Residence / Warc Studio

To our lament, over the last 20 years, much of the original housing stock in the area has been sanitised and replaced by ubiquitous “neo provincial” McMansions and “Palladian Masterpieces”. Fortunately, this residence with its features of picturesque massing and rustic façade treatment have been protected by a heritage overlay. We felt privileged to work on this building.

Tudor Revival Residence / Warc Studio

The existing residence had already undergone numerous renovations to the rear which had left a series of “rabbit warren” passages that divorced the internal spaces from the rear garden and pool. The brief requirements were to upgrade the existing facilities and open the interior to the rear of the house. The design intent was to create a series of new spaces that were derived from a contemporary interpretation of the existing picturesque massing and gabled roof forms.

kitchen / Warc Studio

The rear two storey additions were derived by “borrowing” an existing asymmetrical gabled form from the side of the house and placing it on rear. A void was then cut into the asymmetrical mass to create an outdoor dining area. A solid / void dichotomy was subsequently created by placing the shape of the void form onto the existing garage to provide it with a useable area. Open entering the house, the existing rooms connected to the existing entry were all retained. A short new passageway was inserted beside the existing staircase to connect the entry hall with the new living spaces and rear garden. As a counterpoint to the somewhat heavy “Saxon” existing interior, this passage was lined with polished white panels that reflect light and mirror views from the rear garden.

Tudor Revival Residence / Warc Studio

The living areas features: moments where the existing raw brickwork and openings have been retained; a series of built in cabinetry that frames the views to the pool; skylights to enable natural light to the spaces that typically have a Southern aspect, and; pivoting door panels that subtly open ancillary spaces to the laundry and powder rooms.

Tudor Revival Residence / Warc Studio

The outdoor dining area becomes a social hub that connects the interior and exterior spaces. It features a sunken dining area where the deck morphs into built in seating. Sliding door panels conceal a built in BBQ when it is not in use. An operable timber screen masks the West facing laundry façade to mitigate the passive solar radiation of the harsh Western afternoon light.

Tudor Revival Residence / Warc Studio

Sustainable measures employed on this project include: reuse of all available existing brickwork; use of second hand brickwork for any additional bricks; high insulation levels; double glazing to all doors and fixed windows; louvred windows to maximise cross flow ventilation; openable screening to the West facing laundry; locally and sustainably harvested hardwood flooring; low VOC floor finishes; hydronic heating.

bathroom / Warc Studio

brick addition / Warc Studio

Tudor Revival Residence / Warc Studio

- Advertisement -

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection

This 5,000 sf Santa Fe contemporary home was designed for an art-collector couple to accommodate specific works in their collection. Solar orientation and views factored into the design of the residence, as well as water management and internal privacy.

Generator Amsterdam by DesignAgency

A gateway to Amsterdam’s beautiful Oosterpark, Generator Amsterdam opens its doors to surroundings that include exotic birds, ancient willow trees and a whimsical children’s...

KC Apartment in Berlin by Set-Office Architects

The KC apartment needed thorough renovation as many of the floors were sagging and there was no real modern comfort to be found. We proposed tearing down a dividing wall and recreating a central axis, as this was common in historical buildings like these.

These Warehouse Homes Have a Original Metal – Brick Facade

DKO Architecture have designed five warehouse homes for Milieu Property, located in Carlton, Melbourne. Housed within a former Edwardian textile factory, these architecturally designed homes...

Huda Restaurant – Symbiosis of Traditional Culture and Contemporary Aesthetics

Huda Restaurant invited designer WU Wei to preside over the renovation of a Siheyuan in the core area of Beijing. In this case, WU Wei combined the traditional Siheyuan with the contemporary spirit of space and the demands of new formats.

ASR House in Sicily by Giuseppe Gurrieri and Nunzio Gabriele Sciveres

ASR House is a renovation project of a house situated on the second floor of a building located in Sicily, in the old town centre of Ragusa near the Cathedral and the Bishop's Palace. A survey showed that the portion of the building to renovate had already been consolidated in the 90’s, during a restoration and consolidation of the entire property.

New-Build Courtyard Houses in London / FORMstudio

Construction of FORMstudio’s two new-build courtyard houses is now complete. This project is a response to the Mayor of London’s Policy to optimise the re-use of small sites across London.

Elsternwick Two-Storey Addition / Modscape

Utilising modern construction techniques, this Elsternwick two-storey addition to the rear of a mid-century home is sympathetic to its origins, but unashamedly modern, fulfilling the needs for a growing family.

Matilda House is an Intimate Weekend Getaway Sunk Deep into the Australian Bushland

In the seemingly remote, granite hills of this northeast Victorian farm, Templeton was commissioned to create a weekend getaway. The Matilda house is situated on the same site that our client spent his childhood and is therefore layered with sentiment.

Five-Story Contemporary Townhouse in Boston Completely Renovated by Hacin + Associates

The renovation of this five-story contemporary townhouse in Beacon Hill included a full scope of architectural and interior design services, integrating modern amenities, technology, and systems into a historic structure.

Cloud House / Akin Atelier

Cloud house is a private home located at Bondi Beach. The concept was to maximise the opportunity for light to interact with the surfaces of the house, like the facets of a cloud. The Cloud house is open towards the East of the site to benefit from the morning sun, while the internal courtyard allows sun throughout the day to flood the double height living area.