Landskrona Townhouse – Swedish Contemporary Home by Elding Oscarson

Landskrona Townhouse

Landskrona Townhouse is a contemporary nordic home designed by Swedish architect Elding Oscarson.

Project description: The narrow site is sandwiched between very old neighboring buildings in Landskrona, Sweden. Since mid 20th century it has been empty, waiting behind a wooden fence. It is only 5 meters wide with a tiny area of 75 square meters. Immediately adjacent buildings are low, but the street is lined with buildings of various height, size, facade material, age, and approach. Behind the row of buildings is a colorful world of back yards, brick walls, sheds, and vegetation. We find this small-scale, motely, naturally worn place extremely beautiful.

Landskrona Townhouse 1

The Landskrona Townhouse relates to the surroundings in scale, proportion and in the way it adds to the established rythm of low and tall buldings along the street. A perpendicularly inserted crow-step gabled house a few lots down the street is a particularly important ancestor. Yet, our aim is to create a razor sharp contrast, to express inherent clarity, but more importantly to highlight the beauty of the surroundings. Our clients, a male couple that love art and run a café in a bigger city closeby, plan to settle here for good. They see the potential in this small town, beyond its current economic and social problems.

Landskrona Townhouse 3

Compressed slab construction, unconventional ceiling heights, and the ground floor flush to the street level, permitted fitting three floors into a volume aligned with the neighboring rooftops. The interior consists of a single space, softly partitioned by three exposed steel slabs. These span the entire width of the house and divide its program – kitchen, dining, living, library, bed, bath, and a roof terrace. A home office for a growing side business of art dealing is located in a separate building across a small garden in the back. Mechanical and service spaces are housed next to a glazed entrance from the street.

Landskrona Townhouse 4

Our intention is to use small means to create an array of different spatial experiences in this very small project. The division of the single space aims at a non-minimalistic and lively sequence of confined and airy spaces, niches, interiors and exteriors, horizontal and vertical views as well as carefully framed views of the site. The continuous interior space is opening up to the street, to the middle of the block, and to the sky above.

Landskrona Townhouse 4

The openness to all directions generates a building both monolithic and transparent. All facades are treated equally, exposing the interior and offering views through the building with similar apertures whether on the front, back or sides. The neigboring facades are closed, yet there is something deeply humane about their tactility, detailing, and ornaments. We want to contribute to the street with a faded border to the private sphere, with artifacts, furniture, plants, and patios; traces of human presence, consideration, and care.

Architect: Elding Oscarson
Project: Landskrona Townhouse
Location: Landskrona, Sweden
Area: 125.0 sqm
Photography: Lindman Photography and Mark Seelen for Dwell

Landskrona Townhouse 5

Landskrona Townhouse 6

Landskrona Townhouse 7

Landskrona Townhouse 8

Landskrona Townhouse 10

Landskrona Townhouse 11

Landskrona Townhouse 12

Landskrona Townhouse 13

nordic house

Landskrona Townhouse 14

Landskrona Townhouse 15

Landskrona Townhouse 16

Landskrona Townhouse 18

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Koser Residence: Net-Zero Home by Neumann Monson Architects

Pragmatic building strategies and an expressive palette bring zero-energy building performance to a walkable Iowa City neighborhood.

Fort Greene Brownstone House Divided into Three Duplexes for an Extended Family

The family hired BFDO to help them create three duplexes and a private suite for him and his wife, which required the addition of three new stairs to connect the two floors in each unit and maintain a common access to the roof terrace, rear yard and cellar.

This Copper-Clad Writer’s Studio Changes Color in the Shifting Light of the Day

This building was commissioned as a library and writing studio for a historian. It is located on a property adjacent to the client’s home, and is approached on foot through a stand of trees. There is no drive or path.

New Offices of Non-Profit Organization WFP Innovation Accelerator / INpuls

INpuls has designed the new offices of non-profit organization WFP Innovation Accelerator, located in Munich, Germany. Founded in 2016 in Munich, the WFP Innovation...

Casa Merello Has a Skateboard Halfpipe Incorporated into the Open Terrace

Casa Merello is a single-family house designed by W|M|R Arquitectos, located in Pichilemu, Chile. Built for a Chilean professional surfer, this 220sqm house overlooks...

Campos Studio Has Integrated Sooke House with the Rhythm of the Forest

The Sooke house, made for a woman and her dog sits on a rocky knoll where the forest meets the sea. A small clearing nested among the trees upon the knoll provides slices of ocean and mountains through the trunks of the large pacific northwest rainforest.