Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Project: Bruciato Pizzeria
Architects: Eerkes Architects
Contractor: CDBuilt
Location: Bainbridge Island, Washington
Photography: Kevin Scott
Text by Eerkes Architects

Located on Bainbridge Island, a short ferry ride across Puget Sound from Seattle, is James Beard Award-nominated Chef Brendan McGill’s latest pizzeria and bar, Bruciato. Designed by Les Eerkes of Eerkes Architects, the restaurant’s 2,100-square-foot space originally served as a hardware store. As part of the renovation, the interiors were stripped back to their essence to showcase the beautiful exposed bow string trusses, the bare wood ceiling, and the raw concrete floor. White-painted walls and a limited palette of materials were introduced to create a simple backdrop for an eclectic set of repurposed furnishings and objects. Together, these natural elements help to tell the story of the wood-fired pizzeria’s sophisticated farm-to-table approach, dedication to the Neapolitan standard, and the purity of traditional cuisine.

architecture and interior design by Eerkes Architects

Above the fifteen-seat bar – inlaid with Carrara marble in a chevron pattern – and along the eastern wall, hang steel light fixtures designed by Eerkes and Perhacs Studio, both island residents. Salvaged church benches serve as seating for the two-top tables, which feature old growth, salvaged fir. Weather permitting, a custom galvanized-steel bi-fold door opens the restaurant directly to the sidewalk, merging inside with outside. In the back corner of the restaurant, next to the brick pizza oven imported from Stefano Ferrara of Naples, is a custom-designed, blackened-steel, diamond-structured firewood rack. About the feel of the space, which seats 90, Eerkes notes, “The island is very community-focused. I wanted to design a comfortable place I’d be proud to take my friends. Bruciato has become the island clubhouse.”

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Adds McGill, who also owns Hitchcock, a restaurant located a few blocks down the street, “With Bruciato we always get comments about the space itself. Customers keep saying how much they enjoy coming in and just hanging out […] We have people coming in here and talking about how Bruciato reminds them of their favorite city, whether that’s Rome, London or New York. Obviously, it’s not because we have Italian artwork on the walls or leather club chairs or anything like that. It’s because we have a sense of place, and that magic comes down to the design.”

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Custom Elements
Lighting (custom designed by Eerkes Architects and Perhacs Studio; fabricated by Monkeywrench)
Tables (custom-designed by Eerkes Architects; fabricated by NW Millwork with fir from Carl’s Lumber and milled by Disdero)
Benches (custom-designed by Eerkes Architects; fabricated by CDBuilt)
X-box wood storage (custom-designed by Eerkes Architects; fabricated by Monkeywrench)

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

architecture and interior design by Eerkes Architects

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

architecture and interior design by Eerkes Architects

pizza

Bruciato, a Contemporary Pizzeria Occupies a Former Hardware Store

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Red Cup Sochi 14

Red Cup Sochi – Retro Futuristic Interior by AllartsDesign

Bright interior of the new coffee Red Cup opened in Sochi (Southern Russia). On the interior worked Saranin Artemy of ALLARTSDESIGN studio (Russia, Perm). Retro...
Family Refuge in Barcelona with a Pleasing Mixture of Scandinavian and Mediterranean Style 2

Family Refuge in Barcelona with a Pleasing Mixture of Scandinavian and Mediterranean Style

B., R. and their only son, wanted to open up their home onto a superb terrace with magnificent urban views while welcoming us to their private family refuge recently renovated under a pleasing mixture of Scandinavian and Mediterranean style.

Central Otago House by Sumich Chaplin Architects

Central Otago House is a traditional mountain refuge designed by New Zealand studio Sumich Chaplin Architects. Description by Sumich Chaplin Architects: This mountain house is...
Park House / Dock4 Architects

Park House, Tasmania / Dock4 Architects

Park House rests atop the rugged coastal scrubs of Carlton Beach. An elongated, glazed box forms the main living space, running east-west. Northern glazing enables passive solar design principles, whilst the southern glazing provides an uninterrupted view across the bay towards the Tasman Peninsula.
Clean Design and Sleek Lines Transformed This Condo Unit into a Modern Marvel 12

Clean Design and Sleek Lines Transformed This Condo Unit into a Modern Marvel

Clean design and sleek lines transformed this condo unit into a modern marvel. Studio 512, Nicole Blair, and WishTree cabinets, Matt Prine and Stjepan Boban, worked in conjunction with all other trades to bring this design to life.

More Articles Like This