Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

Project Name: Bungalow at Vijapur
Architecture Firm: Shayona Consultant
Design Team: Ar. Harikrushna Pattani, Ar. Hemang Mistry, Ar. Ashish Rathod, Ms. Pooja Solanki, Ar. Vasavi Mehta.
Principal & Founder Architect: Ar. Prashant Parmar
Project location: Vijapur, Gujarat, India
Carpet Area: 2500 sq.ft
Completion Year: 2021
Text and photos provided by Shayona Consultant

One is welcomed by a refreshing garden entry that keeps the house light and air-ventilated. The garden entrance is creatively done, distinctive use of MS pergolas and MS jaali with green patch creates mesmerizing entrance aura.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

The grey look can be surprisingly homey and warm, quite in contrast to wooden tints and modern furniture so much, that the architect has clad the drawing room in natural stone texture, on the walls, creating a background for drawing room and tv unit.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

The wooden-plantation partition is designed to be an element of directionality as well as a visual connectivity amongst the common areas. The screen also acts as a backdrop to the sitting as well as staircase, maintaining the partial privacy to both the areas. These planters bring a natural vibe to the interiors.

blank

The Kitchen and Dining spaces are neutral and light to keep it minimalist. The Corian finish top for the platform and PU finish for the furniture keeps the kitchen bright and natural. The Dining top is gorgeous artificial white marble that makes the space even more spacious and light.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

The cut-out above dining helps to keep the visual connectivity amongst both the floors.

bedroom, Shayona Consultant

The bedroom on the ground floor belongs to the parents, grey color palette with warm wood is the chosen color scheme to keep it light and simple. The Grey cladding wall with teak-wood Patti in the backdrop shows the continuity from its tufted headboard of the bed.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

The neutral shell is counterbalanced by cheery accents that add pops of colour. A dark wooden shelves acts as backdrop to the lounge area, marked by a buttercup-yellow chair. this space is visually connected to the ground floor through the dining cut-out.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

ground floor plan

Further lounge area has a soothing connectivity to the semi-covered terrace garden. It must be pure joy just watching the bustling city below while lounging in this retreat in the sky. The selection of chairs, creepers on the screen-wall and the bright green patch of grass and plants create a cozy terrace garden to chill and relax.

bedroom, Shayona Consultant

Children’s bedroom achieves a serene ambience with the warmth of teak wood in the backdrop with the clean combination of PU finish for furnishes.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

Master-bedroom is created with a unique design where the toilet door was extruded to be a part of the TV wall, creating an interesting hidden element within the space. It exudes its own style and young personality. The wall panelling behind the bed gives clean and elegant ambience.  This room comes with its private balcony connecting to outside.

bedroom, Shayona Consultant

Design that is timeless should feel both of-the-moment and everlasting. It should seem effortlessly elegant and be able to balance practicality with style. Bungalow at Vijapur is design with the same design philosophy, that practically reflects in the satisfaction level of the client.

first floor plan

balcony, Shayona Consultant

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Casa Algamar by WMR Arquitectos and UNOATRES Arquitectos

Casa Algamar is based upon a large retaining wall in exposed concrete, which is founded in the dune, containing the sand and supporting a wooden structure.
Charles River Associates Workplace by Elkus Manfredi Architects

Charles River Associates Workplace by Elkus Manfredi Architects

Elkus Manfredi Architects’ transformative workplace redesign of Charles River Associates’ Chicago office at One South Wacker Drive unifies the company’s existing two-floor office ...
Peaks Island Cottage by Whitten Architects

Peaks Island Cottage by Whitten Architects

Our clients, a young professional family from Boston, had a longtime attachment to the Portland area. The wife had grown up there and had spent time with extended family on Peaks Island ...

Cornerstone House in London / Merrett Houmoller Architects

Cornerstone House project is an extensive refurbishment, rear extension and landscaping works to o large terraced house in North London. Responding to a brief to modernise the historic house, Merrett Houmøller has reorganised the domestic layout and removed floors and walls.
Torteria San Cosme, Mexican Sandwich Shop by +tongtong

Torteria San Cosme / Mexican Sandwich Shop by +tongtong

Multi-disciplinary studio +tongtong recently designed Torteria San Cosme, a Mexican sandwich shop in Toronto’s eclectic Kensington Market. Principal designer John Tong worked closely with his...

More Articles Like This