Tudor House: Restoration and Extension Project by Joeb Moore & Partners

Tudor house restoration and extension project developed by Joeb Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (1) (Custom)

Project: Tudor House
Architects: Joeb Moore & Partners Architects
Location: Westchester, New York
Photo Credits: David Sundberg / ESTO, Dorothy Hong

The restoration project and spatial extension of this Tudor-style residence from Rye, New York, was developed by Joeb Moore & Partners Architects. The addition responds to the key parameters of the existent house and it tries to maximize the use of the habitable site. Also, it was taken into account the preserving of the nature and history of the house in its context of neighborhood.

Tudor house restoration and extension project developed by Joeb Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (3) (Custom)

The addition of a simple rectangular building body is designed to contrast and compliment the original Tudor House. A glass stairway in makes the transition between Tudor house and the new rectangular body, emphasizing the contrast between the old stone wall and new white wall. The new body of the house is covered in black cedar plank, being compatible from this point of view with the old house which has in turn black cedar beams. The rectangular shape is extended with a spacious terrace equipped with fireplace and a small kitchen. The unified design of the new residence provides a symbiotic relationship between traditional and modern, between old and new.

Tudor house restoration and extension project developed by Joeb Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (2) (Custom)

The addition is wrapped in a dark, charcoal-stained cedar skin, mimicking the colors found on the existing façade. The wood timber transforms into wood skin that wraps the new addition in a moiré enclosure system that reinterprets the white stucco and dark wood timber of the New England Tudor Style. The skin striates to reveal a glass enclosure and allows light into the interior rooms. The perceptual effect of oscillations between exterior monolithic form (platonic box) and wood siding/planking as an abstract striation allows the addition to move back and forth between autonomous/porous and related to its progenitor (the existing house). By carving into the rectangular box, we define the key spatial concept for the new house, which include the addition of a family and mudroom on the first floor, as well as a master bedroom suite on the second floor. The glass stairwell built between the existing house and the addition creates a transitional “white space,” allowing natural light to filter through to the rooms on each side. The new wood, steel, and glass stair was hung from the existing house’s chimney, which creates a sectional void, offering moments of visual and spatial connectivity within and beyond to the landscape. Through a series of elegant yet poignant disjunctions between light and space, the design is unified in a symbiotic relationship between old and new.

Tudor house restoration and extension project developed by Joeb Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (1) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Joeb Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (15) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (12) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (9) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (11) (Custom)

living room by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (7) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (8) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (10) (Custom)

Tudor house restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (4) (Custom)

staircase by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (5) (Custom)

bedroom by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (16) (Custom)

kitchen by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (14) (Custom)

kitchen by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (13) (Custom)

bathroom by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (17) (Custom)

Tudor residence restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (19) (Custom)

Tudor residence - restoration and extension project developed by Moore & Partners Architects JOEB - HomeWorldDesign (6) (Custom)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form

Ross house sits proudly within a characteristically diverse heritage precinct. The bold form of Ross house is flanked by two low rendered forms that enhance the presence of the neighbouring dwellings and clearly demarcate the line between public and private spaces beyond.

Alamo Square House in San Francisco / Jensen Architects

This Alamo Square house embodies San Francisco’s contemporary culture: modern yet enamored with the city’s rich history. The setting is Alamo Square Park, a city-owned park built in 1857 and known for its “Painted Ladies,” the row of Victorian homes captured on many postcards.

1910 Semi-Detached Cottage Adapted for a Young Extended Family

Architect Philip Stejskal adapted a 1910 semi-detached cottage for a young extended family, in Fremantle,Western Australia. Description by Philip Stejskal: A project in Fremantle, consisting...

Triplex Apartments / Luigi Rosselli Architects

Triplex Apartments Project architect, Edward Birch collaborated seamlessly with a team of trusted consultants and contractors including: landscape architect, William Dangar, interior designer, Romaine Alwill of Alwill Interiors, structural engineer, Geoff Ninnes Fong & Partners

Collection of Suspended Lamps: Ululi-Ulula

Ululi-Ulula is a collection of suspended lamps realized by the Italian designer Mateo Ugolini for the brand called Karman. The lamps are globular in shape, the designer bringing to life his desire of bringing the moon closer to us, shown from the fact that the lamps resemble a full moon.

Converted Warehouse, Rotterdam / Firm Architects

For a private investor, Firm converted a 215 square meter part of this 120-year-old Warehouse on one of the busiest harbours in the Port of Rotterdam. The poorly lit space combined with a north-facing facade with just a few windows meant the owner needed to be visionary in order to perceive a bright and well usable office space.