Residential ArchitectureRenovation ProjectsBroad Cove Residence by Briburn

Broad Cove Residence by Briburn

Broad Cove Residence by Briburn

Project name: Broad Cove Residence
Architects: Briburn
Design Team: Harry Hepburn, Alyssa Keating (Alumna), Leen Hariri, Sam Day
Contractor: Vindle Builders
Partners/ Consultants: Becker Structural Engineers/Thornton Tomasetti, BuildingWorks
Location: Cape Elizabeth, Maine
Project Year: 2016/2021
Project Size: 3,200/3,800 sq. ft.
Photo Credits: Erin Little

Broad Cove Residence is a mid-century split level ranch expanded and modernized to support open concept living, and energy efficiency.

A full renovation with multiple additions was envisioned, with goals for increased space, energy efficiency, sustainability, and modern aesthetics. To minimize the construction schedule, and the construction cost, work was divided into two phases.

entry hall, Briburn

Phase one completed in 2016 consisted of a new welcoming two story entrance, mudroom, new two car garage, existing garage converted to art/exercise room, a large family room, and a large outdoor deck facing south.

living room, Briburn

Phase two scheduled for construction in 2021 includes improvements to the building envelope and HVAC (heating, ventilation, and air conditioning) systems, as required for improved health, comfort, and energy efficiency. In addition, the existing bedrooms and bathrooms are being renovated and expanded, and a new third floor will be added with a primary bedroom suite which includes a spacious bedroom, walk-in closet, and bathroom.

living room, Briburn

Passive solar design, sustainable materials, and improved connection to nature

The building orientation was ideal for passive solar. The front, facing the street, is the northside, and the rear, facing a large back yard, and Broad Cove in the distance, faces south. New windows and doors were installed in the south facing facade for all existing and new spaces, bringing in copious amounts of natural daylighting, and strengthening the connection to the back yard. Natural materials were used throughout – recycled wood on the interior, and thermally modified wood on the exterior, creating a warm contrast to the white walls and long lasting durable exteriors.

dining area, Briburn

Broad Cove Residence by Briburn

Broad Cove Residence by Briburn

Broad Cove Residence by Briburn

Subscribe to our newsletter

Bookstore-Themed Commercial Complex / Gonverge Interior Design

The project is a bookstore-themed commercial complex, which offers lifestyle aesthetic experience with multiple business forms via a "culture + commerce" design strategy. The 18m-high and 240m-long artistic book walls in it are striking and pioneering, bringing a brand-new image of urban commercial space to Xi’an and even China.

The Vortex House Has Folded Walls That Suggest Motion and Centrifugation

Vortex house combines familiar regular forms with more dynamic elements that suggest motion and spinning. The new walls are folded and pinched as necessary to make space, as if the entire surface of the new interior is made of a single sheet of folded paper. 

A Boutique Bakery on the Main Street in Hadera – ReMa Architects

The owners of the "Three Bakers" brand, which exists for many years, asked us to design their first bakery. A boutique bakery on the main street in Hadera.

Playworks Headquarters by Feldman Architecture

The new office space welcomes visitors with an inviting Playworks graphic and an energetic pop of color- a reception desk constructed of repurposed school lockers, doubling as storage and reinforcing the recess theme.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

The modern glass extension was designed to draw more light deeper into the living areas, but also to visually extend the living space of the house out into the landscape. A brick floor within the sunroom internally folds up into a seated plinth edge which slips through full height glazing to become a strong geometric plinth in the garden.

Recommended Stories