Casa Kwantes in Rotterdam / MVRDV

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV

Casa Kwantes bases itself around the clients’ desire for seclusion and privacy, whilst having a maximum of daylight and open living spaces. From the road, the bare brick wall offers only a partial glimpse into the property and family life through an opening of the white brickwork façade – a subtle indented entrance leading into an initially dark and enclosed entrance hall. In contrast, the reverse of the property completely opens up to the south with curved windows following the entire winding façade wrapped around a central olive tree.

The 480m2 private home designed by MVRDV has a distinct night-daytime separation. It is located west of Rotterdam on a corner plot of the site of an old hospital. On entering through a curved indent in an otherwise flat and mysterious façade with Celosia brickwork detail, visitors are led into the entrance hall. Stepping into the property, it suddenly opens into the well-lit living spaces of its curved and fluid interior. This continuous wall also serves as an entrance to the garage and staircase. The living room and library take up the rest of the space, wrapped around a curvaceous and carved out courtyard that frames the focal point of the house, the tree. The living room’s backbone is a long fitted closet of wood hiding all domestic functions including the basement, entrance, guest toilet, kitchen cabinets and pantry. The flooring from inside continues outside and essentially turns the courtyard into an extension of the house i.e. as an exterior room. There is a small basement for extra storage, and in addition, a sun trap patio at the bottom of the garden which provides an extra paved barbeque space for Dutch summer days.

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 1

“The curved glass continuously wraps its way around the interior façade on both levels creating continuous views from one room to another. As well as a visual connection, an exterior balcony also creates the opportunity to easily walk from one space to the next without disruption. The glass reflections of the central tree continuously change and bounce around as one moves throughout the house and changes their perspective”, says MVRDV co-founder, Jacob van Rijs.

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 2

In order to maintain a responsible environmental footprint, the house has discreetly installed a ground source heat pump, heat exchange system and a roof with solar panels. The solar panels compensate for energy lost from the house’s glazing producing enough energy for it to run entirely on electricity. Casa Kwantes has the potential to become entirely self-sufficient and these installations will be tested in the course of the next year. The living spaces absorb the most sunlight yet for summer months, they have sun shading due to floors cantilevering out slightly. The design process of the home closely followed MVRDV’s commitment to working closely with clients throughout. With almost daily communications, the end result comes as close to a tailor-made home as possible.

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 3

When balancing municipality requirements for a retro style architecture, the home became a contemporary take on 1930s modernism with its long, cream, shallow brickwork, full-height glazing, and the contrasting integration of the flat and fluid, open and enclosed, flexible and defined. As the newly built homes in the vicinity are more vernacular in their modernist approach, this variation on a more avant-garde architecture has been the subject of discussions with the municipality.

Architect: MVRDV
Project Name: Casa Kwantes
Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Frans de Witte, Herman Gaarman, Arjen Ketting and Brygida Zawadzka
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area: 480.0 m2
Photographer: Ossip van Duivenbode

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 4

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 14

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 5

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 6

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 7

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 8

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 9

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 10

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 11

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 13

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 16

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 17

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 15

Casa Kwantes in Rotterdam MVRDV 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

Schematically, La Casa Pura consists of a basement with a garage, cellar and utility rooms, a ground floor with a master bedroom and spacious living area, as well as studies and children’s rooms on the upper floor.

Cool Workspaces: Take a tour of Dropbox’s San Francisco Headquarters

Dropbox, as a company and culture, is authentic through and through. But while the company’s unprecedented success demands an element of seriousness, part of staying authentic means sticking to its startup roots.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage

Flexibility was also embedded in the brief for this project. With the idea of staying in this home for years to come, creating experiences was pivotal. The sliding glass and timber-battened screens, for example, fully retract to allow a seamless connection to the garden.