Residential ArchitectureHousesChechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design

Chechaquo Cabin – Natural Modern Mountain Cabin Design

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design

Architects: Prentiss Balance Wickline Architects
Project: Chechaquo Cabin
Location: Methow Valley, Washington, USA
Area: 1600 SF
Photography: Eirik Johnson

Chechaquo Cabin is a mountain home in Methow Valley tucked along the eastern edge of the North Cascades designed by Prentiss Balance Wickline Architects.

From the architect: Located at the base of Flagg Mountain, the siting of the Chechaquo cabin takes advantage of sweeping views of the Methow Valley and North Cascade mountain range beyond. The clients requested an open concept floor plan with easy flow that could serve as a quiet weekend retreat as well as a place to entertain friends and family.

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 1

The cabin includes a contiguous kitchen, dining and living spaces, as well as 2 bedrooms and 3 bathrooms. The living and dining spaces open onto almost 900 square feet of covered outdoor patio. These spaces create outdoor living rooms, providing perfect spots to lounge on sunny afternoons or gather around an outdoor fireplace on cool evenings. A deck off the upper level master suite offers a private outdoor area and a hot tub.

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 2

The cabin’s primary elevation faces almost due south, with extensive glazing at both upper and lower levels to admit winter sun and views. Large overhangs supported by exposed steel columns block summer sun to the upstairs bedrooms.

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 3

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 4

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 5

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 6

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 7

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 8

Chechaquo Cabin - Natural Modern Mountain Cabin Design 9

Black Brick Apartments in Hawthorn East, Melbourne

Located in Hawthorn East, this black brick apartments (Ari apartments) lives in the heart of the historical brick-making area and only a stone’s throw away from the original brickworks site itself.

Rear Window House by Edward Ogosta Architecture

Rear Window House, the private family residence of Edward Ogosta, AIA, is a discreet yet decidedly modern addition and remodel to a 1944 bungalow in an area abundant with intact dwellings of the same era. Key to the serene, minimal design was a sensitivity to context to lessen the addition’s impact on the neighborhood.

JAZZ Apartment by ZIKZAK Design Studio

The JAZZ apartment is peacefully used concrete, porcelain, wood, metal, plastic, textiles, directional light of ceiling and floor lamps.

Federation Cottage Transformed into a Two-Level, Contemporary House in Melbourne

Richard King Design  were engaged to design and project-manage this house remodel, which took close to two years to complete. An aging federation cottage with a crude, 1990s lean-to was extensively demolished and extended into a two-level, contemporary house. The property grew from 85m² to 185m².

Integral Refurbishment in Alicante for Eduardo, Laura & Enzo

This Project consists of the integral refurbishment of a home in Petrer (Alicante). The existing building occupied a constructed surface of 138m2, 19 of which correspond to a porch.

Related Articles