Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy

Architects: Altereco Design
Project: Coastal Holiday Home
Location: Mornington Peninsula, Victoria, Australia
Photography: Tara Pearce

From the architect: Idyllically set among Victoria’s coastal bushland on the Mornington Peninsula, this was a replacement building for a fiberglass shack that has grown into a permanent residence and a coastal holiday home for extended family.

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 1

The site is situated well back on the block with the living area 12m from the front boundary. A large stone wall creates a visual barrier between the main road – allowing the client to interact with the outside and enjoy blissful privacy.

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 2

The main part of house celebrates the space with high ceilings and large windows that bathe the main living room and the client’s own retreated bedroom in natural light. We created a separate unit upstairs for the kid’s to isolate and entertain themselves that is fully fitted out to suit their needs.

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 3

The simplistic vibe was achieved by using pale timber veneer, white cabinetry and lime washed floorboards in ‘Kilimanjaro Hand-Scraped Oak’. The floors have the added bonus of disguising sandy footprints creating an elegant yet practical solution.

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 4

The main living space includes a generous open-plan kitchen that is centrally positioned to take in surrounding views, and a lounge perfect for entertaining. We wanted to enhance the experience of the idyllic surrounds and optimise the setting without competing with the view, instead blending in subtle finishes and timber elements. After identifying that the owners are keen cooks we included a butler’s pantry which doubles up as a prep area, allowing for a striking central island bench to become a social hub when entertaining. We used lots of squared edges elsewhere in the room, adding a curved cantilever section at the end – helping to soften the sharp angles and create balance.

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 5

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 6

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 7

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 8

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 9

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 10

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 11

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 12

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 13

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 14

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 15

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 16

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 17

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 18

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 19

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 20

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Contemporary Chic Apartment / Normless Studio

The 115-square-meter family apartment, part of a 1970’s building, situated in the centre of the city of Serres, in Northern Greece, was utterly renovated, to meet the requirements of the young couple with their new-born girl.

Walper Hotel Features Historic Details Combined with a Bold Contemporary Design

The historic Walper Hotel in Canada’s Silicon Valley North is the new hot spot for Kitchener Waterloo’s growing tech community. With newly opened offices of Yahoo, Google and other major tech players, as well as Waterloo’s RIM and the Perimeter Institute

Modern Kiev Apartment Designed for a Young Family / Martin Architects

This modern Kiev apartment has a total area of 100 sq.m. Is located on one of the old streets of Kiev, which adjoins the mysterious Podol - Glubochitskaya.

Fitzroy Terrace, Residential Alteration and Addition by Taylor Knights

Fitzroy Terrace is an intricate re-working of a previously run-down double-storey terrace in the gritty, northern fringes of Fitzroy. The design itself represents a real ‘obscuring’ between the old and the new through the deliberate play of thresholds and vertical journeys through the internal spaces.

Darling Point Apartment: Interior Refurbishment of a Waterfront Apartment

Located in Sydney, Darling Point Apartment was renovated in 2015 by Chenchow Little Architects. Project description: Whilst most apartment renovations focus on surface treatments this...

Lavu lamp inspired by Lavvu tent used by the Sami People of Northern Scandinavia

Lavu Lamp is a desk lamp designed by Tom Davies and presented on Kickstarter. The lamp was inspired by Scandinavian design and tradition. Tom Davies...