Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos

Architects: Branco-DelRio Arquitectos
Project: Redondo House
Project Team: João Branco, Paula del Río
Collaborators: Gerson Rei
Location: Coimbra, Portugal
Photographs: do mal o menos

Description by architect: The Redondo house is the last of a row of four buildings built at the beginning of the 20th century in the center of Coimbra. Its cylindrical shape responds to the oblique cross between two streets, and gives the building a certain singularity and its name. The original organization in two independent houses: an apartment on the ground floor and a house with two floors and garret on the upper levels, was maintained. The original layouts were very fragmented: several small rooms around a large hall. Their high ceilings conferred the inside space a characteristic sense of verticality.

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 1

The intervention is based in 3+1 operations:
1. Through a series of precise cuts on the walls connecting the vertical ones, the horizontal space is introduced, whereas the original room proportions are kept readable on the ceilings. The resulting space is the sequence of the original ones, with its rhythms of windows, doors, details, lights and shadows.
2. All the infrastructures are integrated and hidden to maintain the original character of space. The result gives the feeling that nothing was done.
3. All the practical functions are solved with a series of free standing pieces: furniture. The reduced materiality of all these objects (built on oak and sucupira wood) give the whole a certain unity and balance.
+1. On the original garret, the elimination of a whole roof plane creates an uncovered patio. An ambiguous space between inside and outside, open and private, with a beautiful view of the city.

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 2

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 2

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 4

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 5

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 6

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 7

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 8

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 9

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 10

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 11

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 12

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 13

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 14

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 15

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 16

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 17

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 18

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 19

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 20

Redondo House Renovated by Branco-DelRio Arquitectos 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Carbon Collection by OKHA, Six Standalone Pieces Combines Sculpture, Art and Design

In keeping with the enquiring design philosophy of OKHA, the Carbon Collection comprises six objects which challenge preconceptions of structure, beauty and imagined realities: Black Rain, High Voltage, Law & Disorder, Mondo, Rock Sculpture & Omega.

Alamo Square House in San Francisco / Jensen Architects

This Alamo Square house embodies San Francisco’s contemporary culture: modern yet enamored with the city’s rich history. The setting is Alamo Square Park, a city-owned park built in 1857 and known for its “Painted Ladies,” the row of Victorian homes captured on many postcards.

Valle Vista House / Giulietti Schouten Architects

A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story Valle Vista House house in NW Portland was vetted for a potential renovation. The existing main level was reorganized and opened up, and a third level addition for a master suite was added atop.