Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Project: Gabinete Veintiuno
Architecture and Interior Design: Pablo Muñoz Payá Arquitectos
Project Team: Sonia García Pérez, Pablo Marcos Vila, Diego López Fuster
Location: Elda, Alicante, Spain
Area: 100 m2
Year: 2018
Photo Credits: Kike Marcén
Text and photos provided by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno is a psychology buffet located in Elda, Alicante. The project stems from the need for a space where a person will feel calm and tranquil. The distribution before the reforms, which occupies a surface of 100m2, transmitted feelings quite contrary to those required, being spaces which were very divided and lit by small openings in the façade. We organised the new floor to suit function and we took advantage of the integral reform to carry out a great enlargement of the openings in the façade.

entrance hall, reception area / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

In order to reappraise the inherited premises and to provide the interior of the buffets with greater spaciousness and illumination, the new façade is made with large floor to ceiling windows. On the exterior, the old façade is given a much more transparent and elegant appearance, using in its facing white Carrara marble. Included in the design are filters in the way of blinds, necessary for the privacy required in the interior with respect to the transparency of the façade.

green wall / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

On entering Gabinete Veintiuno, the visitor will be impressed at first sight in the reception area by a double space which reflects, in the same way as the two hemispheres of the brain, the intention to combine a clear, ordered environment with a more artistic and colourful environment. One part is faced in its entirety with natural cork in blue tones, thus evoking creativity and imagination. In contrast, and in the same way as occurs in our brain, there is another part of the reception that alludes to calmness and reasoning, using materials which are more neutral and minimalist in whites and light colours.

office / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Also, in the reception and waiting room plants are incorporated by using vertical gardens. In the buffets a light neutral atmosphere is used along with wood flooring which offers warmth and aims to ensure the patient finds the place agreeable and welcoming. In several places the effect brought about by the wood is increased by using it to face walls and ceilings, as happens in the waiting room and in the main buffet. In this way, we convert the architecture, the choice of materials and the furnishings into an ally so that the user feels in harmony with the space and finds comfort.

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

interior design / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Gabinete Veintiuno / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Enero Group Offices in Sydney / The Bold Collective

Multiple advertising and PR agencies under the Enero Group blanket recently co-located into Level 2, 100 Harris Street. The well-known companies included BMF, Naked, Hotwire, Precinct, Frank PR, Leading Edge and Jigsaw.

Clevedon Estate Pavilions by Herbst Architects

Herbst Architects has designed two pavilions as a extension of a house located in rural Clevedon, Auckland, New Zealand. Description by Herbst Architects: Twin client-commissioned...

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.

Bethesda House in Maryland / Gardner Architects

This house, built in the 1960s, faces south on a wooded lot in Bethesda, Maryland. The Bethesda house had limited and lifeless connections to its site, and a dearth of habitable spaces that adjoined the landscape.