Residential ArchitectureHousesStep House / Measured Architecture

Step House / Measured Architecture

Step House / Measured Architecture

Project: Step House
Architects: Measured Architects
Principal: Clinton Cuddington + Piers Cunnington
Team: Jo Smith, James Papa, Tobi May, Angela DiCresce
General Contractor: Bodwell Developments Ltd.
Consultants: Zhao Engineering LTD (structural), Geotech-Canada
Collaborators: Aloe Design (landscapes), Intempo (millwork), Epic Metalworks
Photographer Ema Peter Photography
Size 9.603 SF
Location: Vancouver / RS-1 zoning
Completion 2018

Idea
Step House is set near Pacific Spirit Park in Vancouver, a green sanctuary for an extended family in search of a new beginning. It was critical to manage the scope of the project, to maintain the relationship with nature, intimacy and quietude the clients sought. In choosing Measured, our client was seeking a trust bond. We listened and echoed back, responding to their wants and needs and protecting their values.

Step House / Measured Architecture

Step House is a haven for a family searching for a new beginning. Set on a large, 200-by-400 lot near Vancouver’s Pacific Spirit Park, the space provides a green sanctuary in the city. While land in Vancouver is at a premium and we often face restraints to scope, with Step House the challenge was to continually edit our work so as to avoid overbuilding. Our clients requested that we maintain a minimalistic approach to the site, and the result is a building that is simple, refined and white.

Step House / Measured Architecture

Build
Step House uses a stacked effect to mimic the shipping containers native to Vancouver’s harbour. To counter the industrial feel of this type of design often evokes, detailing became vital to keeping the project on a human level. We exposed these details where we could, leaving them open to the elements. In fact, we built these reveals first, protecting them throughout the duration of the long building process. Managing the building techniques to keep them in perfect condition, over years of exposure, was vital to the success of this project.

Step House / Measured Architecture

For interiors, material choice followed a typology of use. Bedrooms were one material, service spaces a second, bathrooms a third. We used a minimal pallet of whitewashed wood, fumed oak floors, blackened steel and white metal cladding to maintain the minimalistic, calming pallet our client requested.

kitchen / Measured Architecture

Live
Step House operates as an oculus. From the inside, individuals can gaze out to both short and long landscape views. A concrete fin-wall draws viewers through the property to the terminus at the back.

living room / Measured Architecture

These views are made possible by the sprawling site, which acted as an inherent nursery of flora native to Vancouver. By mixing existing foliage with more flora native to Vancouver, we created a landscape that will be easily managed and also grow to blend into the surrounding setting.

Step House / Measured Architecture

In the rear, a continuation of the naturalized edge centralizes the house on the property. We used raised feeding troughs to provide space for more formal gardens and added a significant play structure that doubles as a sculpture, as well as a full basketball court.

bedroom / Measured Architecture

Step House / Measured Architecture

bathroom / Measured Architecture

Step House / Measured Architecture

Step House / Measured Architecture

Step House / Measured Architecture

Subscribe to our newsletter

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture

After many years in state of abandon, the Musico apartment was an empty shell when it was bought by the client, creating numerous opportunities but also challenges to the design team.

The Society Hotel Bingen, Washington

The Society Hotel Bingen in Bingen, Washington confronts conflicting contextual drivers, responding with a singular and iconic organization. Located in the Columbia River Gorge - a National Scenic Area - the project’s site is near the waterfront yet separated from it by a series of industrial facilities.

Apartment Facsemete in Budapest, Hungary / LAB5 Architects

Due to the stretchy program and the zigzag layout of a newly built apartment, we used a lot of tricks and hidden secret solutions designing its interior.

Sagaya – A Taste of Japan / teamLab

A new food/art installation in Tokyo is offering a multi-sensory eating experience that combines delicate Japanese cuisine with stunning projections and sound. Located inside Sagaya,...

The Crow’s Nest / Holiday House by AR Design Studio

AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. Half way through the planning process, the existing house catastrophically broke in half one night during a landslip.

Recommended Stories