Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Project: Comisura Dental Surgery
Architecture and Interior Design: Pablo Muñoz Payá Arquitectos
Project Team: Sonia García Pérez, Pablo Marcos Vila
Location: Elda, Alicante, Spain
Area: 185 m2
Year 2019
Photo Credits: Miguel Ángel Cabrera Luengo
Text by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The Comisura Dental Surgery arises from the reform of a business premises in the city of Elda (Alicante, Spain). The project is centred on a well defined objective: that the architecture, along with the professional team, can generate positive experiences. Our aim was for a sensory change for the patients visiting a dental surgery, creating a quiet, friendly and optimistic environment.

reception / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The design covers 185 metres square spread out on two floors. The main floor, where the dentistry activities of the surgery are carried out, is taken up with the reception, waiting room, office, bathrooms, four dental surgeries, TAC room, sterilisation room and laboratory. The first floor, with a more private character, is distributed between the staff room, dressing room, private bathroom, machinery room and a large room for meetings and training.

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

On entering the surgery, there is a first great space, which impresses the visitor with its more than 6 metres of height and its large windows. A facing with plants creates a subtle separation between the reception area and the waiting room, creating the intimacy required between these two spaces. The abundance of plants lends personality to the interior and generates a more healthy and friendly atmosphere, while at the same time serving as a filter between the waiting room and the interior.

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The use of two types of paving in the entrance allows a language that enriches this first space through the materials. This is achieved with a ‘multi-use’ porcelain material which we use both to create furnishing and to face vertical paraments and flooring. We opted for Techlam Kalos Bianco in contrast with Techlam Hydra Plamo, both from Levantina. With the Kalos Bianco a tri-dimensional cover was created which , vertically from the reception desk , runs through the reception area to the separation parament; after creating this by climbing vertically and then descending, it continues along the flooring of the waiting room, rising again vertically to create one of the benches. In the rest of the areas of the surgery, Techlam Hydra is used in the flooring, achieving thus that its homogeneity and its colour provide neutrality in the atmosphere which contrasts with the walls with use of woods, Techlam Kalos Bianco and the corporative colours.

children’s room / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Thinking of the smallest patients, a cosy area was devised in the shape of a gabled roofed house. This is connected to the waiting room by means of a glass wall which allows adults to see the interior of the children’s area without having to give up the tranquil and peaceful atmosphere of the said waiting room. The children’s room is created completely in pink, a colour which, along with a dark blue, makes up the corporative colours of the surgery.

reception / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Despite the necessary functionality in the dental surgeries, these have been converted into spaces where colour, elements in wood and new technology take on an unusual prominence. The design of the interior of the surgeries has been studied to generate calm and confidence. Thus, the patients, who for a large part of their treatment will be lying looking at he ceiling, will find there a warm parament of oak panels complemented with television screens which combined with headphones, offer an all-round experience.

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The different elements which make up the architectural project Comisura Dental Surgery work in unison complementing each other with the aim of intensifying a new sensory experience through architecture that lulls the patient into feeling at home.

plan

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

staircase / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

bathroom / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

macheta, plan

Comisura Dental Surgery / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State

The Mazama house is located in the Methow Valley of Washington State, a secluded mountain valley on the eastern edge of the North Cascades,...

North Fork Bay House for a Young Brooklyn Family of Four

With direct access to Great Peconic Bay, this prefab beach house is designed to be a weekend retreat for a young Brooklyn family of four, and seasonal residence for the client’s Florida-based parents.

Dropbox Office in New York City by Studios Architecture

Since its founding in 2007, Dropbox has become the leader in cloud storage and file synchronization with over 350 million users around the globe. The company, which is headquartered in San Francisco, engaged STUDIOS to create their first New York City office near Union Square.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes

The Longbush Ecosanctuary Welcome Shelter is an innovative environmental education space designed, constructed and operated by a group of passionate volunteers, with the support of local businesses and charitable organisations.