Bedwardine Road House – Renovation of a Victorian Villa

- Advertisement -

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa

Project: Bedwardine Road House
Architects: Robert Rhodes Architecture + Interiors
Location: Crystal Palace, London
Year 2018
Photographer: James Balston

Text provided by RR A+I: To describe Bedwardine Road house as a labour of love would be an understatement. It is more like an epic struggle against insurmountable odds. This is true for us and for the owners, whose unwavering determination drove this project through to such a beautiful conclusion.

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 1

We first met the owners Alex and Cath in June 2014, having been recommended by a previous client. They brought to us their elegant wreck: an enormous, 7/8-bedroom Victorian villa (now 5 bedroom) that had previously been the home of a multi-generational family. Before that it had been bedsits. The utter magnitude of the place meant that even basic renovations were going to cost a small fortune.

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 2

So, our task was simple: total renovation, reconfiguration, wholly new heating, plumbing and electrics, new floors, structural repairs, new bathrooms, kitchen, joinery, music studio, wine cellar, new sash windows, landscaping, repointing… for less than £1000/m2 if possible, please. And a kitchen that feels like a New York loft, complete with a polished concrete floor and underfloor heating. And some Crittall windows – big ones.

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 3

It is true we conceived Bedwardine Road house, drew it and guided its creation; but Alex & Cath lived it – they brought it into being through sheer will (not to mention the money, risk and inconvenience). More so than what was endured to get here, it is the home we collectively made that makes this project so special to us. It’s a proper forever home for Alex and Cath. We are grateful they gave us the freedom to get a bit nerdy with our architectural details – like the finely crafted arches and denticulated brickwork on the rear elevation, the hidden “jib” door that allows one to sneak out of the dressing room, and the theatre lights we used in the master bathroom.

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 4

Inside as well as out this project is about collaboration. It is the result of a brilliant working relationship between architect and homeowner. We’ve had the benefit of working for some truly wonderful people and Alex and Cath are up there with the very best of them. We will miss the design meetings and site visits and emails and phone calls full of insight, eloquence, wit, excitement, humour and unmerciful honesty.

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 5

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 6

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 7

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 8

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 9

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 10

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 11

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 12

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 13

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 14

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 15

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 16

Bedwardine Road House - Renovation of a Victorian Villa 17

- Advertisement -

Sugar Gum House / Architects Ink

Sugar Gum House has a sculptural simplicity; a clean, rectangular composition of brick and glass. Designed for a semi-retired couple, the compact footprint measures 21 by 10 metres over two levels.

North Fork Bay House for a Young Brooklyn Family of Four

With direct access to Great Peconic Bay, this prefab beach house is designed to be a weekend retreat for a young Brooklyn family of four, and seasonal residence for the client’s Florida-based parents.

Mountain Wood Residence / Walker-Warner Architects

The Mountain Wood residence from California, realized by Walker Warner Architects, includes separate buildings to create a variety of complementary indoor-outdoor spaces that would...

CaSA Has Transformed a Dark Apartment into an Attractive and Open-Spaced Home

The project, meant for a bachelor with a penchant for sports and cycling and a passion for design, transformed a highly partitioned, ancient layout, dark apartment into an open-spaced two-bedrooms home with a large living space and bespoke features.

This Ranch Retreat Was Designed Around A 100-Year-Old Oak Tree

Atop a ridge in the Santa Lucia mountains of Carmel, California, an oak tree stands elevated above the fog and wrapped at its base in this ranch retreat. The weekend home’s design grew around the 100-year-old Valley Oak to form a horseshoe-shaped house that gathers ridgeline views of Oak, Madrone, and Redwood groves at its exterior and nestles around the tree at its center.

RJA Apartment / Dash Marshall

In the entry hallway we wrapped an existing wall with new wooden fins that are perforated into an oversized pegboard, allowing it to function as storage (seen below on the left).

Trailhead House, a Base for Outdoor Adventures in Central Oregon

Perched on a steeply sloping lot in the community of Tetherow in Central Oregon, Trailhead House may be the ultimate base for outdoor adventures. The Trailhead House was a collaboration with Craig Miller of Living Places llc, Bozeman, Montana.

Eco Balanced – Sustainable Prefab Retreat by EcoLiv

EcoLiv Sustainable Buildings have designed Eco Balanced, a single story prefab retreat on the rugged coastline of Victoria, Australia. Ecoliv Sustainable Buildings are architecturally designed...

Tropical Eco-Friendly House by Alberto Zavala Arquitectos

Casa Guazuma is a tropical eco-friendly house designed by Alberto Zavala Arquitectos in Villahermosa, Tabasco, Mexico. Description by Alberto Zavala: Weather conditions in the area, the topography and...

Bush House is Inspired by the Feelings of Camping

Archterra is a small architectural practice located in Margaret River, Western Australia. Designed by Archterra Architects, Bush House is a single family house with an...

Hood River Residence in Oregon by Scott | Edwards Architecture

Located on the northern slope of an extinct volcano, the Hood River Residence rests at the transition between the agricultural valley and the forested hillside of Hood River Valley.