Residential ArchitectureHousesControl/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Project: Control/Shift House
Architects: Matt Fajkus Architecture
Architecture Team: Sarah Johnson, Matt Fajkus, David Birt
Location: Bee Cave, Texas
Photography: Charles Davis Smith, FAIA
Text by Matt Fajkus Architecture

The Control/Shift House is perched on the high side of the site which takes advantage of the view to the southeast. A gradual descending path navigates the change in terrain from the street to the entry of the house. A series of low retaining walls/planter beds gather and release the earth upon the descent resulting in a fairly flat level for the house to sit on the top one third of the site. The entry axis is aligned with the celebrated stair volume and then recenters on the actual entry axis once you approach the forecourt of the house.

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

The initial desire was for an “H” scheme house with common entertaining spaces bridging the gap between the more public spaces. After an investigation considering the site, program, and view, a key move was made : unfold the east wing of the “H” scheme to open all rooms to the southeast view resulting in a “T” scheme. The new deviation allows for both a swim pool, which is on axis with the entry and main gathering space, and a lap pool, which occurs on the cross axis extending along the lengthy edge of the master suite, providing direct access for morning exercise and a view of the water throughout the day.

large patio, porch, deck, pool, Matt Fajkus Architecture

The Control/Shift House was derived from a clever way of following the “rules.” Strict HOA guidelines required very specific exterior massing restrictions which limits the lengths of unbroken elevations and promotes varying sizes of masses. The solution most often used in this neighborhood is one of addition – an aggregation of masses and program randomly attached to the inner core of the house which often results in a parasitic plan. The approach taken with the Control/Shift House was to push and pull program/massing to delineate and define the layout of the house. Massing is intentional and reiterated by the careful selection of materiality that tracks through the house. Voids and relief in the plan are a natural result of this method and allow for light and air to circulate throughout every space of the house, even into the most inner core.

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

dining room, kitchen, Matt Fajkus Architecture

living room, sofa, coffee tables, Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

staircase, wood tread, metal railing, Matt Fajkus Architecture

bathroom, Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Control/Shift House by Matt Fajkus Architecture

Subscribe to our newsletter

River North Loft in Chicago / Foster Dale Architects

Located in Chicago, River North Loft is the result of collaboration between Foster Dale Architects and Marcus Design Studio. Project description: Our client purchased this...

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Perched along a forested hillside in the town of Somers, New York, the Clover Hill Residence is the renovation of a late 19th century masonry foundry into a private dwelling.

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

The design brief called for a relatively efficient 3 bedroom home to accommodate family life and flexible occupation of the adult children in rural south-eastern Auckland.

Coworking Business Ecosystem – SmartBase in Bournemouth

SmartBase is a revolutionary coworking business ecosystem that offers space for coworking, serviced offices and warehousing combined with eCommerce, marketing, and business accelerator specialists on site.

1920’s Ashgrovian House Turned into a Family Haven

The brief for the Jacaranda house was to turn an original 1920’s Ashgrovian  house into a family haven, with the flexibility to accommodate the changing needs over the next 20 years.

Recommended Stories