facebook

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence / Studio David Thulstrup

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (1)

The renowned photographer Peter Krasilnikoff commissioned architecture practice Studio David Thulstrup for his private residence and studio in the Islands Brygge harbour-side district of Copenhagen. The guiding inspiration for the project evolved from worn-out warehouses and factories with their blackened steel and old bricks; a concept direction which was sparked by the desire to retain the three raw-brick walls of the original garage building on the site.

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (18)

Retaining the brick walls which sit to the boundary of the narrow site, revealed the challenge of permitting light into the new building structure. The task was solved by a simple gesture with a slight twist.

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup

A glass-walled atrium was dropped down through the center of the building volume and floods all three floors of the residence with natural light. The atrium contains expanses of dark mirror paneling creating the appearance of a far larger internal space and enhanced lighting effect. Specially selected greenery has been planted in a manner of a natural Scandinavian woodland. The atrium is the central green heart of the house.

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (3)

All planning of the residence is structured around this central atrium. On the ground floor is the entrance, open-plan kitchen, dining room and sitting room. In these areas raw poured concrete contrasts blackened steel paneling and the original raw brick walls. Accents in color and texture are added with a bespoke terrazzo kitchen and floor-to-ceiling dark navy and intense aubergine velvet curtains from Kvadrat.

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (17)

Cladding the atrium, wall paneling of natural Dinesen oak hint at the atmosphere of the upper levels. Layered upon this, the central staircase of perforated blackened steel guides to the first floor. The materiality of the ground floor is softened in contrast here with light oak walls and floors, curtains and a terrazzo-lined bathroom in a soft grey hue.

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (21)

As a special feature, a glass-walled “roof-room” opens up towards a richly planted terrace and directs the view to the unconventional architectural treatment of the facade. The entire building is covered by a cladding of vertical strips from Brazilian hardwood. The material will slowly weather to a pale silvery grey over time, a gesture which perfectly mirrors the central philosophy of Studio David Thulstrup. Every building is created especially for the needs and imagination of the particular client. The work of the practice oscillates between a constructive architectural and material-based interior design approach, by integrating refined ideas of new materiality and bespoke pieces of furniture into a spatial vision.

Architects: Studio David Thulstrup
Project: Private residence for Peter Krasilnikoff
Location: Sturlasgade, Copenhagen, Denmark
Area: 500.0 sqm
Photographs: Peter Krasilnikoff

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (19)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (22)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (11)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (24)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (5)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (15)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (12)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (13)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (14)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (27)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (7)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (4)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (25)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (9)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (20)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (16)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (23)

Copenhagen Warehouse Converted into a Private Residence Studio David Thulstrup (10)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

East London House Extension by Mustard Architects: Inside Out

Our clients live in East London, close to their extended families and desired a space in which to eat, drink and be merry. We proposed extensions at ground floor to the rear ...

Ridge Mountain Residence, Palm Springs / EYRC Architects

Envisioned as a sculptural piece that grows from the existing landscape, the Ridge Mountain Residence will take advantage of the incredible vistas to the valleys, open spaces, and untouched surrounding areas Palm Springs.

Halo House Features Aesthetics and Design Inspired by Nordic Modernism

Halo House was designed by Breathe Architecture with landscape design by Eckersley Garden Architecture. Breathe explain the concept of a “halo effect” of enhanced activity in & around the house, similar to that of an iceberg in the ocean.

Victorian Brick Terraced House Renovated by Granit Architects

We got planning for a full width and side return extension, with full height steel doors adding an industrial style to this typical Victorian brick terraced house. The ground floor has been completely reconfigured, to create once large open plan kitchen, dining and living space.