Residential ArchitectureRenovation ProjectsCow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects

Architects: Studio G+S Architects
Project: Cow Hollow penthouse
Interior Design: Lindsay Gerber Interiors
Location: San Francisco, California, United States
Photographer: John Hayes Photography

We designed this Cow Hollow penthouse with the purpose of “seeing rather than being seen.” As part of a larger remodel project, we designed a new, modern penthouse that sits discreetly above an existing 1930s Mediterranean-inspired structure.

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 1

We tucked the new penthouse out of site from pedestrians at street level. As part of the Cow Hollow Historic district, there are stringent requirements limiting the height and massing of upper story additions. To comply with both the letter and the spirit of these requirements, the existing roof line hides a front deck. This deck has gorgeous views of the Palace of Fine Arts and San Francisco Bay. The roof itself creates the railing along the street edge. Glass partitions screen out the wind while allowing unimpeded views.

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 2

We kept the penthouse roof design flat to fit beneath the required height limits. Working with these constraints led to the project’s most striking feature: the retractable roof/skylight. When combined with the folding door systems, the roof, and front and rear walls all open up to a grand view and sky. When all these elements are open, the indoor-outdoor effect is dramatic and spacious. The front and rear penthouse walls open onto decks.

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 3

The front deck is designed as an intimately sized outdoor dining room. Conveniently, it provides easy access to a wet bar located at the top of the stairs. Our client wanted to entertain a dinner party in this space, and so we planned around a large dining table to seat 10-12 people. Additionally, a built in bench and outdoor lighting enhance the character of the space.

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 4

The rear deck is larger and has spaces for grilling, for sitting by the fire, and for entertaining a large group. Raised planting beds were added for rooftop gardening.

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 5

In addition, we modified the front facade of the building to accommodate a modern garage door. We redesigned the entry stairs to be seen from the street.

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 6

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 7

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 8

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 9

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 10

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 11

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 12

Looking for a Flat to Rent? A Coruña For Rent is Renovated!

Project: Flat to Rent Designer: Egue y Seta, Daniel Pérez + Felipe Araujo in collaboration with Pérez family, Luisa, Sandra and Mario Styling: Gaila González Construction company:...

Art House by Buttrick Projects Architecture+Design

The Art House project includes the addition of three small structures on two adjacent parcels, retaining the original 1920s home where the owners raised their four children, while more than doubling their living space.

Badr Apartment in the Eixample District of Barcelona / Pepe Gascón Architecture

We are commissioned to refurbish an apartment in the Eixample district of Barcelona. It is set within the chamfered façade of the block with fantastic views of Passeig Sant Joan, enjoying great visual depth to this avenue.

Silo Apartment in Antwerp by Arjaan De Feyter

Just before they bought the Silo apartment, I showed them my new office, which is also at the Kanaal-site (www.kanaal.be). They were impressed by the project and three days later, they bought the silo, which was an opportunity and a challenge for me!

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle

Remodeling this 50’s rambler entailed refreshing the main floor, plus an addition of a second story Master Suite; all designed in a minimalist aesthetic to heighten the lush, retreat-like experience of the site.

Related Articles