Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Project: Watermark House
Architects: Barker Associates Architecture Office (BAAO Architects)
General Contractor: Mark Chan, GTN Construction Structural Engineer: Albanna Engineers
Location: Brooklyn, New York
Area: 2500 Square feet
Year 2019
Photo credits: Francis Dzikowski/OTTO
Text by BAAO Architects

This semi-attached brick townhouse had a dark garden level that didn’t take advantage of its three exposures. The parlor floor of  Watermark House was also painted in dark tones and had not been updated in more than 50 years. The beautiful stair, pocket doors, and fireplace mantel were the only intact details worth saving. The clients have a relationship with Watermark Designs plumbing fixtures based in Brooklyn, New York, and the kitchen and bathrooms were designed to be the showpieces of the renovated spaces.

dining room / BAAO Architects

The garden level was completely opened up. A new entry vestibule lined in porcelain tiles that step into the living spaces directs the view toward the kitchen in the center of the floor. The kitchen features a 13’ island and five-foot stainless steel sink. Porcelain wraps the counter and extends onto the floor around the custom white oak and painted cabinetry. A green tile backsplash provides a pop of color.

kitchen / BAAO Architects

An office and pantry are accessed up a step to the left of the kitchen, off of the dining room at the front. The living room at the back opens out onto the garden through arched windows at the back and a patio door to the side yard. More custom millwork frames the tv and conceals a coffee station. A black and white tiled powder room features an antique brass pedestal sink.

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Upstairs, the parlor level has been converted into the master suite. A sitting room at the front is accessed through the original parlor doors. Cement tiles surround the original mantel. The master bedroom overlooks the rear yard. A porcelain-lined bathroom with steam shower and freestanding tub also features a custom vanity.

bathroom / BAAO Architects

The top floor is set up for the couple’s two sons and daughter. The boys have a jack and jack style bathroom with access from each of their rooms, while the daughter’s bathroom has a vaulted ceiling. Each bedroom features fun paint and wallpaper touches.

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

bedroom / BAAO Architects

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Westmere House by Stevens Lawson Architects 7

Westmere House by Stevens Lawson Architects

It is envisaged that the Westmere House will play host to meditation retreats and spiritual workshops. This is also a healthy house specifically designed to minimise toxins and electromagnetic radiation.
Stylish Penthouse Offering Panoramic Views Over Prague 3

Stylish Penthouse Offering Panoramic Views Over Prague

This stylish penthouse is technically separate object played on top of the apartment building. Layout was designed in the shape of a cross which allows separation of different functional zones. There is a dining zone, living area, area with rooms for kids and sleeping area.
Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

Mirador House, Ecuador by Rama Estudio

The Mirador house has an underfloor heating system in the social area and kitchen to maintain comfortable temperatures in the space without sacrificing the transparency of the facades.
FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50's on a Rock

FREAKS Has Refurbish a Concrete Fishing Shack Built in the 50’s on a Rock

The project is located on the west coast of France, in the Cotentin region, where came waves of vikings from the 9th century. FREAKS has been commissioned to refurbish a preexisting concrete fishing shack built in the 50's on a rock, on the beach, facing the sea.
Furniture for the National Audiovisual Institute (NInA) / Atelier Starzak Strebicki

Furniture Project for the National Audiovisual Institute (NInA)

The furniture project for the new building of the National Audiovisual Institute occurred as a result of research amongst users of the space.

More Articles Like This