Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura

House in Coñaripe by ABESTUDIO

Architects: ABestudio – Oficina de Arquitectura
Project: Lakeview House
Author: Javier Alcalde Bazán, Sebastián Browne Urrejola
Location: Lago Calafquén, Región de Los Ríos, Chile
Area: 212 sqm
Year 2017
Photographer: Nico Saieh

The Lakeview house is located in the Los Ríos Region, Chile, on land that faces the north shore of Lake Calafquén. The property is predominantly on a steep slope that runs into the lake.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 1

A determining condition at the time of designing this project was the client’s request that all living quarters should have a view of the lake and that no bedroom’s design should be considerably unfavorable with respect to another.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 2

A design scheme in the shape of a Y (Greek i) is chosen, which is arranged longitudinally in the direction of the elevation of the land, taking care not to intervene existing trees. In this way, the program is resolved in such a way that all the bedrooms and common areas have a view towards the lake. The common areas are integrated in a single open space, with bespoke furniture and the house’s chimney being the elements that control the program, providing separating elements between living and dining rooms, and the kitchen.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 3

The Lakeview house volume is built with two sloping roofs that overlap; a higher roof for the bedrooms and common areas towards the lake, and a lower roof that covers entrance, circulation and service areas. A sliding window covers the gap between both roof systems, allowing the entry of natural light from opposite directions. The eaves generated by these roof covers provide protection against intense rains, typical of the Los Ríos region, control sunlight entrance and allow for the creation of intermediate spaces that provide a seamless transition between exterior and interior areas.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 4

The Y (Greek i) volume and overlapping roof covers are clearly visible, both from the inside and the outside, favoring the decisive nature of these design operations in the resolution of the architectural design.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 5

From the outside, when approaching the house’s main entrance, you can appreciate the project’s volume through the meeting of planes formed by walls (in bedrooms) and a window wall corresponding to the distribution hall of the house and which frames the main access, along with a slightly diagonal wall. From the lake, the planes become transparent, the walls give way to the windows, allowing for the views. In the common area, the sliding windows are superimposed and stored inside the walls, allowing the integrated common space corresponding to the living room-dining room-kitchen, to be completely open and exposed to the exterior.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 6

From the inside, the sloping roof and the large sliding window determine the spatiality and character of the enclosures and, in the case of the children’s bedrooms, also determines the program, by allowing the appearance of a loft where two beds are provided.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 7

The bathroom ventilation is solved naturally through interior patios. In this way, we can project large windows, without these spaces being directly exposed to the outside environment, and avoiding their location in the house perimeter, for which the views were privileged.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 12

All the furniture was designed in accordance with the architectural design for the Lakeview house, and built in beech wood by local carpenters.

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 8

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 9

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 10

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 11

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 13

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 14

Lakeview House by ABestudio – Oficina de Arquitectura 15

Must Read

blank

Sustainable hybrid timber-frame Mini Home with playful design

This lovely two-room cottage has an adventurous and playful design. The sustainable cottage was designed by Nir Pearlson Architects, architecture studio based in Eugene, Oregon, United...