Residential ArchitectureHousesThis Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by...

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism

Architects: Bercy Chen Studio
Project: Sky Crown Terraces / Monolithic House
Lead Architects: Thomas Bercy, Calvin Chen, Dan Loe, Sasha Doo
Location: Austin, Texas, United States
Area 3020.0 ft2
Project Year 2017
Photography: Andrea Calo, Stephen Renard

Sky Crown Terraces are two identical and adjacent houses designed and built by Bercy Chen Studio in Austin, Texas. The monolithic house form, courtyards, and habitable flat roofs evoke the vernacular of the American Southwest interpreted by Modernism. Inspired by the sculpture of Michael Heizer, Eduardo Chillida, and Jorge Yazpik, the strategy of volumetric subtraction enhances the materiality of the basic conception of the houses as stucco boxes crowned by steel panels. The consequentiality of the vernacular together with the elegance of orthogonal abstraction clad in nakedly simple materials do nothing to distract from the peculiar delights of the understated landscape and raw climate of the Texas Hill Country.

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 1

Emphatic dichotomy
The Texas sun invites a lightness of being and a vigorous outdoor culture in Austin that finds in stark shadows sheltered respite from the intense heat. The exterior walls juxtapose the slow coolness of stucco with the searing heat associated with the thermal conductivity and production of steel. On the ground level, the exterior stucco walls return in plan around shadowy recessed apertures to reinforce spatially the gravity and thickness of their material in contrast with the continuous band of steel panels that clad the upper level. Flush with the steel, the windows of the upper level freely float to the edges of the wall planes.

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 2

Nature penetrating interior life
Four voids extending from ground to sky cleave each of the four sides of each house, bringing nature deep into the double-height entry vestibule at the heart of the house. Through double-height glass walls framed by these four canyons of nature enters light from the four cardinal directions. Each cardinal direction deploys its own palette of light, modulating in color and intensity as the sun courses across the sky.

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 3

Rooms outdoors
The shallowest of the four canyons leads to a 16’ x 22’ courtyard carved from one of the corners of the quadrilateral mass. The courtyard is sunken from the surrounding landscape in one of the houses, while its grade is elevated in the other. In both cases, a flight of stairs connects it directly to a 19’ x 31’ roof deck that occupies the entire upper half of one of the volumetric quadrants delineated by the canyons.

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 4

Coronation of the heavens
The roof deck is defined as an outdoor room by the continuation of the steel cladding the upper half of the exterior walls as perforated screens of the same material. While floor-to-ceiling windows provide unimpeded horizontal views from the interior, the screens direct attention to the cosmic dance above. Appearing to dissolve into the sky from certain distances and vantages, their varying opacity modulates the view of the surrounding trees and hills.

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 5

“Texas Wabi-Sabi”
The steel panels are pre-oxidized to permit controlled staining of the high-quality, pristine white stucco below them, fusing the two materials in streaks of color, as if painting a blank canvas in drips of mineral deposits as found on the cliffs of the surrounding Texas Hill Country.

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 7

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 9

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 9

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 11

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 13

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 14

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 16

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 17

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 20

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 21

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 22

This Monolithic House Evoke the Vernacular of the American Southwest Interpreted by Modernism 24

Subscribe to our newsletter

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

Jakarta-based design studio Co+in Collaborative Lab has created a minimalist zen apartment that portrays the emptiness, the essence of living.

OCM House by Studio Jackson Scott Embodies the Power of Simplicity

Simple and rectangular, OCM house sits tucked away from street view at the back of a grassy block. Bathed in the warmth and light of the Byron sun, it responds to the client’s brief of a comfortable home for a young family

A DIY Prototype of a Family House in Posazavi

Designed by A69 Architectural Studio, this DIY prototype of a family house is built in a former granite quarry in Posázaví, Czech Republic. The purpose...

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

This adaptive reuse of a former warehouse has maintained the exterior almost untouched, with only a few new windows inserted into existing openings. This soft touch has been extended to the interior,

Villa Varoise, a Family Retreat in the South of France by NADAAA

In the South of France, sited on a hill of olive trees, pinus pinea, and a vineyard, a family retreat was designed with a mission of maintaining the vitality of the site.

Recommended Stories