Cressy Townhouses / Megowan Architectural

- Advertisement -

Cressy Townhouses , Megowan Architectural

Project: Cressy Townhouses
Architects: Megowan Architectural
Location: Malvern, Australia
Photographer: Peter Clarke

Located on a leafy established street in the inner Melbourne suburb  of Malvern, two new controlled and elegant townhouses stand rigidly side by side without giving away some of the more softer elements that can be found within. This brand new, expertly crafted town residence by Megowan Architectural offers ultra convenience in one of Malvern’s most picturesque streets.

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 1

Externally, a simple and restrained palette of shale grey render, bronze aluminium and zinc sets the tone for the equally balanced and restrained interiors contained within the homes. Upon entry, the orthogonal external organization unravels to reveal a sinuous set of curved walls that lead to a central sculptural spiral stair.

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 2

The spiral stair is located within a two storey void complete with double height north facing glazing which dramatically washes the center of each home with a beautiful display of light and shade across the various curved surfaces.

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 3

Inside, the material palette consisting of slabs of New Savoir limestone, European oak floors, brushed nickel fixtures, Silkwort (a very light grey) joinery, and Japanese glazed ceramic finger tiles create an atmosphere that is sophisticated and restrained in its repetition. This material consistency allows for the spaces, volumes and light of each home to become the distinctive features.

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 4

In addition to the previously mentioned double height void, skylights, light courts, clerestory windows and up to 3.6m high ceilings were all strategies implemented to ensure that the southern townhouse in the pair would receive near equal levels of natural daylight to the north facing home. In doing so, the design for the Cressy Townhouses was able to make efficient spatial use of the site without the compromise of daylight so often found in the semidetached typology.

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 5

Floor to ceiling windows and doors, external blinds, fixed perforated and horizontal screens and internal shear and block out curtains recessed into pelmets all help bring different levels of dappled light deep into each room. In large part, the success of the Cressy Street Townhouses, like all good pieces of architecture, is in the way the natural light becomes a sculpted and manipulated material within the spaces that emphasizes and animates the juxtaposition between fluid and rigid forms.

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 6

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 7

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 8

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 10

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 9

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 11

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 12

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 13

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 14

Cressy Townhouses , Megowan Architectural 15

- Advertisement -

KHE House, Quang Nam, Vietnam / K.A.N Studio

KHE House holds so many nostalgia of a family original from Hoi An ancient town, which is one of the most important requirements for the architect playing with the idea of the project.

Haddad Residence / TPG Architects

The Haddad Residence is set on the slopes of Mount Whitfield. The home is a stunning rainforest eyrie with views across Cairns to Trinity Inlet and the Coral Sea. The design philosophy was to create the feel of a single storey home grounded in the earth on a steep and challenging hill site.

Old Monastery Turned into a High-Quality Family Home

In the former Sint Lucia monastery in Bennebroek Holland, Bureau Fraai has made a design that transforms a old monastery into a high-quality family home while maintaining the characteristic qualities of the monastery.

Room On The Roof Above the Amsterdam

Room On The Roof is an artist workspace in the tower above the Amsterdam de Bijenkorf store. This aerial eerie in the heart of...

Samurai Duplex / SG2 Design

Two duplex townhouses were proposed to replace an existing weatherboard house in a quiet, leafy suburban environment. The units were designed to maximise floor area while respecting the surrounding neighbourhood context.

Amchit Residence by Blankpage Architects

Projected by Blankpage Architects, Amchit Residence is situated on the sea coast in Aamchit, Lebanon, location which ensures a great connection with the Mediterranean...

Victorian Slot House / Studio Octopi

Victorian Slot House is a terraced house in north London recently redesign by Studio Octopi, a creative architecture practice based in central London, established in...

Bienville House, New Orleans / Nathan Fell Architecture

Logistics of a working family typically requires all (family members) to stay tethered to their homes for longer periods than each would prefer individually. This can become a phycological drag when all your time at school, work and home is spend indoors, as had been the case for a New Orleans Architect and his family.

Sonoran Desert House / Rob Paulus Architects

Project: Sonoran Desert House Architects: Rob Paulus Architects Location: Tucson, Arizona Area: 1,837 sq. feet Year 2015 Photographer: Liam Frederick This modern house in the Catalina Mountain foothills responds to...

This Barn Retreat Combines Traditional Gambrel Barn Shapes with Contemporary Comfort Requirements

A unique project nearly four years in the making, the Manson Barn Retreat is one part working barn for a commercial fruit orchard, one part hospitality venue for weddings and events (complete with custom brick pizza oven) and one part luxury residence on the top floor.

L-Shape Weekend House by Dellekamp Arquitectos

This weekend house is created by uniting volumes to make an L shape with a covered roof. Patios are inserted into the longest volume, preserving pre-exiting trees on site, allowing vegetation to take over the project, and creating a house-in-a-courtyard (but a house without courtyards). In these ways, the house interweaves vegetation and explores the patio typology.