Residential ArchitectureRenovation ProjectsHowick Place - Creative Hub in Victoria, London

Howick Place – Creative Hub in Victoria, London

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners

Architects: Squire and Partners
Project: Howick Place – Creative Hub
Client: Fabbriche Ceramiche
Services: Hilson Moran Partnership
Structure: Richard Watkins and Associates
Quantity Surveyor: Davis Langdon
Location: Victoria, London, UK
Photography: Will Pryce

When the Post Office vacated their sorting office in Victoria, creative Italian developer Fabbriche Ceramiche saw the potential for a creative hub in the area, aimed towards design and arts based tenants who could benefit from shared space and the cross fertilisation of ideas and products.

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners 2

Squire and Partners’ designs for the imposing red brick building retained some handsome original Victorian features, and sensitively maintained and exploited the existing character, both internally and externally, whilst inserting new modern interventions to complement the original. Materials such as CoreTen steel, glazed bricks and wrought iron relate to the buildings’ history. Existing steel beams and columns were retained and refurbished, and the original ceiling exposed. Externally, the front facade was cleaned and repaired with new large-pane windows to maximise natural light inside the building.

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners 1

On the upper floors of the building, residential accommodation is provided in loft style apartments which again exploit existing Victorian details to create a distinctive character to the development. Double height and mezzanine spaces make the use of high ceilings and oversized Victorian windows, and create interesting living spaces. A palette of materials is used which draws on historical references including glazed ceramic bricks, stone and wrought iron. The ultimate luxury within this development is the generous volumes of space afforded to both commercial studios and residential apartments.

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners 5

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners 6

kitchen, Squire and Partners

residential loft, Squire and Partners

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners 8

bedroom, Squire and Partners

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners 13

Howick Place, bathroom

Howick Place Loft

Howick Place - Creative Hub in Victoria, London 16

The Holey Moley Apartment by Asolidplan

The Holey Moley Apartment is then divided into 2 realms – a ‘public’ zone, consisting of the living and kitchen space for entertainment

Kew Courtyard House by Drawing Room Architecture

Kew Courtyard House is a forever home for a creative couple. The house supports their mutual love of entertaining, art, gardening and mid century architecture.

A Wealth of Textures and Materials: This is How You Design a Timeless House

We all wish for a home that would not only serve our needs and preferences but would also provide a unique living experience from the get-go. For this young family, a couple in their 40s’ and their three children, the wish became a reality.

Coastal Style – Pleasant and Relaxing as the Sea Breeze

The coastal style originates from the houses located on the Coast of America, especially those located on the Atlantic Coast, being loved by everyone...

Juliette Apartment: Redesign the Third Floor of a Single-Family Residence

Juliette apartment is on the third floor in the attic of a building from Plateau Mont Royal, Montreal, Canada, and it was remodeled in 2014 by the architect Laurent McComber. Built in 1880, this old building had a roof made of thick layers of tar and gravel.

Related Articles