Tierwelthaus – Wildlife House by Feldman Architecture

- Advertisement -

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

Project: Tierwelthaus – Wildlife House
Architecture: Feldman Architecture
Builder: John Rodhouse, Olivewood Inc.
Landscape: Surface Design Inc
Civil Engineer: Lea + Braze Engineering Inc
Geotechnical Consultant: Murray Engineers
Location: Portola Valley, California, United States
Area: 5012 ft2
Year: 2018
Photography: Paul Dyer
Text by Feldman Architecture

The name Tierwelthaus, or ‘Wildlife House’ evolved from the unique relationship between the home and the land. A heavily used deer trail passes into the canyon to the north and a screech owl who had taken up quarters within the structure during construction now frequents the property. A pair of bobcats regularly patrol the yard, while birds and small creatures alike have built homes in the encompassing terrain.

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

Previously acquired in a bankruptcy settlement, Tierwelthaus underwent a minor remodel and a changing of hands before becoming the current clients’ forever home. The previous owner was interested only in exterior “touch up” and a modest remodel of the top floor. When the house was transferred into the current client’s possession, there existed a disconnect between the contemporary revisions and original ranch-style design. Partial to the preceding remodel, the clients were interested in finishing what had been started. Hailing from New Zealand and the bay area respectively, the couple was interested in building a modern, livable, low-maintenance house.

Wildlife House by Feldman Architecture

The home faces due west, and onto a quiet road that lifts away from the house. Recognizing that its primary visual access comes from above, the redesign included an uplift of the home’s exterior and front façade. The east face of the home sits on a down sloping hill and upon entering the house, one has immediate visual access to the sweeping views beyond. Expansive decks on both levels extend the trajectory outwards placing one directly into nature.

Wildlife House by Feldman Architecture

On the exterior, a horizontal composite louvre system was applied to provide privacy and emphasize the linearity of the façade. A minimalist garden pavilion cropping out from the front veneer creates a layered entryway into the home.

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

To give further clarity to the house’s structure and design, agave plants, cabbage trees, and succulents, inspired by New Zealand landscape were cultivated throughout the site. Clearing droves of poison oak on the hillside allowed for the opening of the understory around native oaks trees. The addition of the drought-resistant, contemporary landscape immediately adjacent to the home integrates its modern design with the surrounding setting while also allowing the environment to dissipate into its own native form.

plan 1

Wildlife House by Feldman Architecture

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

Wildlife House by Feldman Architecture

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

plan 2

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

Tierwelthaus - Wildlife House by Feldman Architecture

- Advertisement -

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island / AGATHOM Co.

Architects: AGATHOM Co. Project: Rainforest Retreat Location: Vancouver Island, British Columbia, Canada Photography: Steven Evans Located on the coast of Vancouver Island, British Columbia, this small dwelling provides...

Concrete Weekend Retreat in Buenos Aires, Argentina

Against a backdrop of rugged dunes typical of the Buenos Aires coastline, with a beautiful landscape, we were commissioned to design a house, with the request for a program of regular needs for a weekend house and a limited budget. The proposal seeks to preserve the most of the wonderful qualities of the place.

Studio Klánovice / Prodesi

Studio Klánovice is a small wooden cabin designed by Czech studio Prodesi. From the architect: The investor’s task was to create a smaller building on...

DLG New Creative Workspace in Geneva by Bloomint Design

Between tradition and modernity, DLG creative space takes a new twist on tradition by using modern furniture and minimal lines collaborating with craftsmen, a perfect balance between sobriety and sophistication.

Ibis Hotel in São Paulo / FGMF Arquitetos

Project: Ibis Hotel Architects: FGMF Arquitetos Location: R. Eduardo Viana, 163 - Barra Funda, São Paulo, Brazil Lead Architect: Fernando Forte, Lourenço Gimenes e Rodrigo Marcondes Ferraz Project...

Arbalete Residence: Small Wooden House Transformed into a Contemporary Home

Arbalete Residence is a old family home recently transformed into a spacious contemporary residence by the Montreal based multidisciplinary design agency, Appareil Architecture. The building...

Spa Salon Built on a Riverbank: The Tent by a21 Studio

The Tent is a Spa salon built on a riverbank by Vietnamese studio a21 studio. Description by a21 studio: Located inside an operating hot spring...

Former Dominican Church Turned into a Modern Library in Athy, Ireland

The former Dominican Church in Athy Town is to be a new municipal library. The original building is formed of a striking hyperbolic parabolic curved roof with significant elements of stained glass artwork and the design concept was to preserve the original spatial and light qualities of the former church, whilst upgrading to provide a modern library.

Christian House Has a Large Facade that Allows Generous Shapes and Volumes

On the Eastern side of a rolling hill with views to Hamilton and the river beyond, the Christian house is fortunate to command a wider than normal frontage, enabling not only varied forms and volumes but a much more generous plan than most inner city houses.

Paddington House in Brisbane / Kieron Gait Architects

Paddington House is a private residence recently completed by Brisbane-based Kieron Gait Architects. The idea of the long hallway connects this project to the...

Campanella House – combination of simplicity and comfort

Campanella House is a family home designed by Brazilian studio Campanella Arquitetura. Description by Campanella Arquitetura: The Campanella’s house, located at Morada Garoupas condominium on...