Residential ArchitectureHousesDot House by Boano Prišmontas

Dot House by Boano Prišmontas

Dot House by Boano Prišmontas

Project: Dot House
Architects: Boano Prišmontas
Manufacturing: Boano Prišmontas
Team: Jason Lam, Caroline Gill, Chhavi Bansal, Jimena Alvarez, Renz Andres, Nino Dragan, Dylan Drake, Alison Khoi, Stefano Casati
Location: North London, United Kingdom
Size: 15 m2
Year 2021
Illustrations: Coquelicot
Photo: Boano Prišmontas

Boano Prišmontas designed and manufactured a digitally fabricated tiny home for a dwelling in North London. Conceived as a multifunctional and flexible unit, it provides an ancillary and unique space to work, relax, watch a movie, read or play video games. Mainly used as a study and entertainment room, the ‘Dot House’ comprises a bathroom and a micro kitchen to provide an independent and self-sufficient micro-habitable space that could be used for visiting, family members, and guests.

Dot House by Boano Prišmontas

The space
‘Dot House’ is composed of 2 main spaces, the room, and the bathroom. The room is linked to the garden with a 3m wide patio door which establishes a visual connection with the main house, whilst merging the internal spaces with the surrounding garden. The bathroom is hidden behind a bespoke plywood sliding door that opens onto a micro lobby with a skylight. When the door is open, the skylight gives natural light to the room and enlarges the perception of the internal space. The toilet and the shower that fit both ends of the bathroom are always shielded from the view of the room.

Dot House by Boano Prišmontas

Internal Finishes
The internal finishes feature exposed birch FSC plywood on the ceiling, concrete tiles on the floor, laminated plywood panels on the walls, and terrazzo tiles on the bathroom walls. The interior palette aimed to find a balance between the practical surfaces of the walls, the natural tone of the birch plywood, and the intriguing texture of the terrazzo tiles. The room has underfloor heating controlled by a thermostat sensor.

interiors, Boano Prišmontas

Bespoke Furniture
‘Dot house’ features a bespoke wall with an integrated foldable desk with a phone charging unit, a hidden computer station, printer, and storage. The furniture is provided with lights with motion sensors. Above the wall, a projector screen automatically unrolls to create the perfect environment for a cinema night, an important meeting, or video gaming.

Dot House by Boano Prišmontas

Lighting
Given the exposed structural plywood ceilings, the internal lighting of the room is wall mounted. Only in the bathroom, there are spotlights and a lower plasterboard ceiling.

desk, Boano Prišmontas

External Finishes
The house is cladded with black fiber cement corrugated panels. These were a valuable alternative to charred timber since our client didn’t want to have a cladding material that needed regular maintenance.

Dot House by Boano Prišmontas

Construction
‘Dot House’ has been entirely pre-manufactured in London in Boano Prismontas’ workshop. The structure is modular and built with a bespoke plywood chassis that incorporates pre-cut holes for passing the electric cabling and all ducts. This allowed the building process on-site to be quick, with the main structure erected in just one day on-site. Above the sliding door sits a long, yet lightweight, plywood beam designed with misaligned joints to provide the necessary strength. All plywood structural modules are filled with rigid insulation.

plywood, Boano Prišmontas

plan

bathroom, Boano Prišmontas

Dot House by Boano Prišmontas

Dot House by Boano Prišmontas

Subscribe to our newsletter

Rural Cave House / hyperSity Architects

This Rural Cave House is a renovation project of "wow home" TV series, for the client Ye Liangchen, a Internet star, who lives in the...

Networx for Network Rail, London

Network Rail asked Oktra to design and build a reception and creative meeting suite to supplement their new headquarters at Puddle Dock.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel

The objective in this large scale prewar Manhattan Apartment with a long dark narrow succession of closed rooms is to create a series of organized open spaces that take advantage of south and west exposures to light and incorporate views of Manhattan’s Central Park.

Upholstery inspired by the Crazy Years: The Twenties collection

The Twenties collection represents the concretization of the collaboration between Missana, a spanish workshop with people in love with upholstery and the Masquespacio consultants...

Montecucco Flat by Vanda Designers

The Montecucco flat is located on the outskirts of the city, on the top floor of a building with a privileged exposure. There is no shortage of light and views, and it is from this light, the great ally of every designer, that we started.

Recommended Stories