Architecture and Interior Design StudiosClark Richardson ArchitectsLongchamp Outdoor Living - New Construction Pool and Exterior Pavilion

Longchamp Outdoor Living – New Construction Pool and Exterior Pavilion

Longchamp Outdoor Living - New Construction Pool and Exterior Pavilion

Project: Longchamp Outdoor Living
Architects: Clark | Richardson Architects
Builder: Jonathan Kaplan, Buildworks LLC
Location: Davenport Ranch, Austin, Texas
Area: 915 square feet
Photos: Paul Finkel, Piston Design
Text by Clark | Richardson Architects

Our Longchamp project developed from the desire for a usable outdoor living space as a complementary extension to the existing home while maximizing the experiences possible at the site. The clients sold a second home property because they were not utilizing it enough throughout the year. Their hope was to bring the water home by building an outdoor living area and pool directly adjacent to the house. The existing land on the property was sloped and because it was fairly low did not have access to the amazing views beyond. Providing a minimal limestone plinth helps to transition from the high deck at the house to the lower areas adjacent to the pool and pavilion.

Longchamp Outdoor Living - New Construction Pool and Exterior Pavilion

Formally the structure is a steel canopy floating amongst the trees sheltering a series of refined masonry volumes. Its horizontality echoes the low hills that it frames towards the east. To the opposite side the canopy extends just over the edge of the pool, linking them spatially and visually. The wood soffits provide visual warmth and comfort; a contrast to the cool Lueder’s Limestone masonry below. The limestone forms create a mood of enclosure, organizing the space into sitting, cooking and eating. The stone’s subtle color compliments the ever-changing color of the sky.

Longchamp Outdoor Living - New Construction Pool and Exterior Pavilion

To the East, one can breakfast by limestone framed sunrises just beyond the live oaks. The oxidized steel panels in the fireplace and behind the grill not only provide a visual and practical contrast but formalize space creating focal points to either side as one descends from the house. The project takes advantage of its site and existing residence, creating a serene space for gathering or just taking in the beauty of the Austin hillside.

Longchamp Outdoor Living - New Construction Pool and Exterior Pavilion The clients desired an multi-use space that could be utilized throughout the year. To that end we’ve provided a pool and sun deck for the summer months. The hot tub portion of the pool can be used year round and is partially shaded by the cantilevered roof above. The pavilion consists of a fireplace and entertainment area for both the family and guests and a simple outdoor kitchen / grilling area with a sink that opens up to the covered dining area.

Longchamp Outdoor Living - New Construction Pool and Exterior Pavilion The broad floating roof provide shade during the summer months, protection from inclement weather and built in flush heating elements help keep the space comfortable during cooler weather with the help of a wood burning fireplace. Functional elements like the pool equipment and storage are tucked away from site behind the partial height limestone volume which houses the fireplace and grill.

New Construction Pool and Exterior Pavilion

New Construction Pool and Exterior Pavilion

New Construction Pool and Exterior Pavilion

Subscribe to our newsletter

Starburst House in Haidian District of Beijing City / HAO Design

The premises of this case is located in Haidian District of Beijing City. The owners of the Starburst house are a young couple with a young son. The master is a software engineer who usually works at home.

This House is Like an Archaic Stone Block in Middle of the Forest

This concrete house was designed by Swiss studio Wespi de Meuron Romeo Architects in Caviano, Switzerland. Description by architect: The house, designed as a residence for a...

ONE-CU Conceives an “Ambiguous” Cheongsam Workshop in Jiangmen, China

Project name: Poly • City Gather Cheongsam Workshop Design firm: ONE-CU Interior Design Lab Design director: Huang Jianfeng Interior finishing design team: Feng Liu, Zhai Mengfei, Lin...

Classical Kitchen with Modern Design Integrated in a Georgian Style

Almost everyone appreciates in a kitchen the presence of a refined and elegant design cumulated with the approach of a classic or traditional style....

Le Jour Caffe by BPD Design, Košice, Slovakia

Le Jour Caffe is a café bar designed by Slovakian studio BPD Design & Art. The café was completed in 2015 and is located in Košice, Slovakia. Description by...

Recommended Stories