Residential ArchitectureHousesClaywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Project: Claywood House
Architects: Ayre Chamberlain Gaunt
Location: Hampshire, United Kingdom
Size: 750m2
Year 2020
Photo Credits: Andy Matthews

Claywood House, a new 5-bedroom low-carbon home has been designed to meet the needs of a wheelchair dependant client and to create spaces that allow her to live independently. The new building is located within the orchard of the client’s previous home – a multi levelled building unsuitable for conversion (but retained and sold). The house is designed as a counterpoint to the original and with an architecture of contrast reflecting a ‘fresh start’ for the client and her family.

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

The design celebrates the beautiful setting and builds into the landscape itself. The shape of the building responds to the complex geometry of the topography and the site boundary and works with the slope of the site to reduce the visual impact to the surrounding area. The Claywood house is cut away to direct views across the garden and away from the former home, creating sheltered living spaces and establishing a clear entrance. A privately accessed guest annex is located to the south of the site.

living area, Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Drawing inspiration from the nearby historic brickworks and clay pits, the earth bound ‘plinth’ is formed from a pale coloured, long-format brick. Chamfers and deep reveals express the depth and solidity of the ground floor, which contains the main living spaces, garage and pool area. A ‘lightweight’ slatted timber-clad form supported on the ‘heavy’ brick plinth, contains the bedrooms areas and annex. This element emerges from the trees with gaps that open in the slatted timber to reveal windows on the east and west façades. The timber slats are arranged in a rhythmic pattern designed to mimic the vertical trunks of the trees in the woodland opposite.

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Spaces have been designed to offer moments of delight for the whole family. Inclusive design features include specifically placed floor to ceiling and low windows which allow views into the gardens whether standing or seated. Wide corridors upstairs mean casual passing is easy, while recesses give ample room for extra wide turning circles and a place to rest and enjoy the morning sun. Flush thresholds blur the boundaries between inside and outside space, at the same time allowing for easy wheelchair access into the landscaped garden. Extra-large garage and generous storage areas keep wheelchairs easily accessed and tucked away. The new building is fully accessible with a lift and provides facilities for the specialist care required by the client including a physiotherapy pool, gym and carer’s suite.

stairs, Ayre Chamberlain Gaunt

The Claywood house incorporates a ground source heat pump, a 12kw Photovoltaic array and a mechanical heat recovery ventilation system. Further, the building envelope is extremely well insulated and airtight thereby creating a highly sustainable new building.

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

bathroom, Ayre Chamberlain Gaunt

pool, Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Claywood House by Ayre Chamberlain Gaunt

Subscribe to our newsletter

NoHo Residence: Loft style with Art deco accents

This incredible apartment, NoHo Residence, is industrial style upgraded with neoclassical and Art Deco presences, it is a two-story loft located in the Lower...

Casanova Street Flat / Arquitectura-G

Architects: Arquitectura-G Project: Casanova Street Flat Location: Barcelona, Spain Area: 70 m2 Photography: José Hevia The Casanova Street Flat project consists in transforming an open space of 70m2 in Eixample...

Gilbert Whistler Residence / Evoke International Design

The house is 3900 square feet over three levels in Whistler, BC. The programming of the Gilbert Whistler Residence allows for the active family of four to live year round in a house that provides required ski and biking related functions ...

The Portland Residence on the Island of Montreal

The Portland Residence is a historical stone house located in the Town of Mount-Royal, a “model city” built in the early 20th century. The architectural firm Atelier Barda entirely renovated the property and created a custom furniture collection through its new Foraine par Atelier Barda division. 

Terraces Home – Agritecture Project by H&P Architects

Terraces home is a single-family residence designed by Vietnamese studio H&P Architects. Project description: As a part in a chain of Agritecture development projects, Terraces...

Recommended Stories