Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

Project: Modern Forest House
Architects: WEYES Estudio
Lead Architects: Chente Tapia, Moises Morales, Mariana Montoya
Design Team: Adela Mortera, Axel Ochoa, Vania Ibarr
Landscaping / Collaborator: Global Sustainable Solutions. José Borrani
Engineering: CM Ingenierias y Estructuras. Roman Cuellar
Builder: Sagal Grupo Constructor. SA de CV.
Location: Santiago, Mexico
Area: 1776.0 ft²
Year: 2018
Photographs: The Raws

Located in a residential subdivision in a fragment of a forest at El Barrial, within the municipality of Santiago, Nuevo León. Casa en el Bosque is a modern forest house that dialogues, blends with, and interacts in symbiosis alongside its natural environment. Located on a plot of land of 690.38 m2 (7,431 sq. feet), with a slope of 28% to 35%, it is distributed in a program of 4 high volumes connected by stairs, corridors and exterior bridges that respect the topography and original vegetation of the site, an irregular terrain with 13 meters facing south, 45 meters deep and 23 meters in its back boundary to the north, which connects with a common pedestrian street of the subdivision.

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

The architectural program was divided into small pieces, 4 pavilions that house a garage and storage area with 61.9m2 as a whole, a social pavilion of 45.1m2 with a terrace and an interior patio, a private resting pavilion with 30m2 and a private pavilion for visits of 27.72m2.
Each pavilion is protected to the south with brick walls and open to the north. The entry proposes a closed project that is discovered while walking through the outer light connections. The intention is to be floated off the ground and covered by the treetops, wrapped in forest.

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

The user and owner of the project is a simple person, attentive to details, practical, light, with a passion for outdoor sports and nature. The program of 160m2 was very clear, so it was effortless to synthesize the dynamics that were going to happen in the home.

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

All spaces have natural lighting, filtered through the trees, achieving very fresh clear and shaded spaces. The brick was worked marking a “skirting board and some pieces were placed a little outside the flat wall for them to generate runoff and molds in the future for the construction to blend with its environment and age with dignity.

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

In order to interact naturally with the environment and work with the slope of the terrain, a series of iterations was made and the disposition of the provisions of the site was modified, the layout of the spaces of the user’s residence was broken down, distributing the square meters in independent pavilions in order to ease the accommodation of the program.

Small Pavilions Connected by External Walkways, terrace

The location of the volumes was guided by trees and roots, each one was located to safeguard the seventeen trees that inhabited the site originally. The outer connectors release square meters, leaving more free area to the vegetation, and encourage the user’s continued interaction with the outdoors.

Small Pavilions Connected by External Walkways, living room

This project aims to make the most of the resources provided by the immediate context, the vast vegetation provides a microclimate of shadows and cool breeze that contrasts with the extreme climate of the city. We stand below the treetops, but floated off the natural terrain, gaining views, ventilation and controlled solar exposure.

Small Pavilions Connected by External Walkways, bathroom

The constructive system is a traditional system of columns and lightened concrete slabs, with double brick walls that sometimes escape to the landscape to guide routes and create semi-private outdoor patios. The main materials are baked clay brick and concrete in different presentations (cast-in-place concrete, smooth concrete for floors, washed for sidewalks, and burnished polishing for bathrooms). The openings on the brick walls are surrounded by prefabricated concrete that function as structural counter-frames.
The fixed furniture becomes architectural pieces that complete the daily experience. The screens and the ironwork are very simple, in black so that they are as invisible as possible.

 Small Pavilions Connected by External Walkways, bedroom

The intention of having a “Minimum Footprint” on the site was the guiding principle of the modern forest house project. The alteration of the topography was only 8.6% of the total area of the lot, 100% of the original trees were treasured, the construction process was of low impact and without heavy machinery, materials and supplies of the zone were used, passive systems were carried out to improve the ventilation and lighting of the spaces, low-cost maintenance materials were selected, and the soil of the areas affected by the construction process was regenerated.

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

Modern Forest House Consisting of Small Pavilions Connected by External Walkways

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Coastal Home Designed as a One-Story Pavilion Open to the Beach

This recently completed modern coastal home is sited at Scotts Landing, an inlet on the end of the Mahurangi peninsula south-east of Warkworth. It is sculptural and still calm and well-mannered. A single-storeyed pavilion, the houses faces south over a view of paradise,

Arlechin Bar in Melbourne / Six Degrees Architects

Hidden in a service lane behind Guy Grossi’s restaurant empire on Bourke Street, Arlechin started life as a store room for Guy’s vast wine collection. The brief expanded to incorporate a night time bar and daytime function space: a chance to have a drink in Guy’s personal wine cellar.

Balcones House is Like a Glass Pavilion Rising from a Solid Concrete Base

Balcones House appears as a wide-brimmed glass pavilion rising from a solid concrete base. It’s lantern-like public face is complimented by the solid form of the guest house, a separate structure that sits with it’s back turned to the street.

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status.

Shed house at Lake Ranco: recycled and converted old barn materials in summer cottage

Shed House - Galpon Ranco was completed recently by Valdés Estudio Arquitectos. The house has a built area of 138 square meters and is located in...

Heat 360 House: Converting a Non-Residential Building into a Cozy Home

The Project Heat 360 is a private house in Dnepr, implemented by Ukrainian studio Azovskiy +Pahomova. Architects had to transform the non-residential building in a cozy house, in which the hosts gladly would spend time, regardless of the season.