PhotographerFrench+Tye PhotographyThe Dutch Brick House by NOTO Architects

The Dutch Brick House by NOTO Architects

The Dutch Brick House by NOTO Architects

Project: Dutch Brick House
Architects: NOTO Architects
Location: Greater London, United Kingdom
Photo Credits: French + Tye

Extension to a semi-detached Late-Victorian terraced house within The Dulwich Estate, London. Designed in the ‘transitional’ style, the addition has an aesthetic that bridges traditional and modern, in its considered use of material and proportion.

The Dutch Brick House by NOTO Architects

What was the brief?
To create a design that was both traditional in its expression, yet modern in its adaptation of material and proportion, whilst remaining congruous with the fabric of the original Dutch Brick House.

The Dutch Brick House by NOTO Architects

What were the key challenges?
The adjacent tree was protected by a Tree Preservation Order and a large proportion of the budget had to be allocated to structural piling, in order to protect the trees roots. This meant that there was a very limited budget remaining for the works above ground.

The Dutch Brick House by NOTO Architects

plan

What were the solutions?
NOTO used traditional construction techniques and materials, to allow for a fast and simple build. The elevation of these materials was instead achieved through the selection of an usually proportioned brick and NOTO’s signature white brushed-mortar recipe. The stone coping was selected for its minimal depth and soft tone, to visually cap the monolithic wall masses. The tree covered by the Preservation order was celebrated in the design, by the careful framing of its canopy through the new lantern rooflight to the extension.

kitchen, NOTO Architects

dining area, NOTO Architects

bedroom, NOTO Architects

The Dutch Brick House by NOTO Architects

bathroom, NOTO Architects

shower, NOTO Architects

The Dutch Brick House by NOTO Architects

Garden Void House by Alva Roy Architects

Architects: Alva Roy Architects Project: Garden Void House Location: Toronto, Canada Area: 400 sqm Photography: Tom Arban Designed by Alva Roy Architects, Garden Void House is a single family...

Beach Bar in a Tropical Green Resort Complex – Naman Retreat

Naman Retreat Beach Bar was completed recently by Vo Trong Nghia Architects. The bar has an area of 143 square meters and is located in the Naman...

J House by Johan Sundberg Arkitektur AB / Sweden

Project: J House Architects: Johan Sundberg Arkitektur AB Chief Architect: Johan Sundberg Associate Architects: Maria Mauléon Lundberg, Andreas Amasalidis, Staffan Rosvall, Marcus Andäng Structural Engineer: Anders Sandgren, Ramböll Building...

La Grande Bleu Apartment in Paris by HOCH Studio

The owners of La Grande Bleu apartment moved in just after buying it without making any changes to it. After they had their first baby, they decide to completely remodel the space,...

Cranes Attic in Genoa by Gosplan

The Cranes attic is situated in the city centre of Genoa, on the top of a building in the medieval neighbour on the old dock that protects the city for the Middle Age. The apartment has a 40 square meters surface, a small area that hosts a living room with open kitchen, a bedroom and a bathroom.

Related Articles