Eagle’s Nest House is Robust, Bold and Striking from Every Vantage Point

Eagle’s Nest House by Ian Bennett Design Studio

Project: Eagle’s Nest House
Architects: Ian Bennett Design Studio
Location: Sydney, Australia
Project size: 500 m2
Completion date: 2019
Building levels 3
Photo Credits: Clinton Weaver
Text and Photos: Courtesy of Ian Bennett

Perched high on a prominent escarpment in the highest level of bushfire attack; Flame Zone, Eagle’s Nest House aspires to balance and curate the experience of outlook and expansiveness of site, with privacy and seclusion. The restrained material palette heightens this experience of site, landscape and built form along with the changing dynamic of light and shade.

Eagle’s Nest House by Ian Bennett Design Studio

Influenced by contemporary Brazilian Modernism, the ground floor’s “public program” (living, dining, kitchen) is enclosed by large glass sliding doors to the north and east, enabling uninhibited 135-degree views of the Pacific Ocean, Pittwater, Narrabeen lake and Bilgola Plateau. Retracting the doors provides the coveted internal / external living that Sydney’s climate enjoys year-round.

open living area, Ian Bennett Design Studio

In contrast to the ground floor’s open and expansive view, the first floor (housing the private program of bedrooms) seeks to frame select views from each space in a more intimate approach, subconsciously inviting one to look further into the view, akin to a painting of a landscape.

Eagle’s Nest House by Ian Bennett Design Studio

Capturing views whilst maintaining privacy was of paramount importance for a site flanked with pubic land and fronted with both a busy pedestrian walkway and vehicular thoroughfare. The solution came in the form of an operable louvre skin that allows the occupants to mediate privacy and solar access along three facades. The appearance of the building transforms both internally and externally depending on the openness of the louvres, engaging both occupant and passer by alike.

Eagle’s Nest House by Ian Bennett Design Studio

Working closely in design development with the owner, builder, bushfire consultant and structural engineer informed the design and ensured that all bushfire systems were integrated and concealed, rather than an after-thought and visible. Utilising proprietary bushfire products and detailing around their requirements allowed for a seamless resolution that was also cost effective.

Eagle’s Nest House by Ian Bennett Design Studio

Compliance with Flame Zone also informed the construction and materiality of Eagle’s Nest. Utilising the client’s expertise with off form concrete allowed the floors, walls and soffits to be one material with three different textures; burnished floor, sheet form walls and board form soffits – all requiring no future maintenance whilst providing a disparate background for light and shade to interact. To contrast the expanse of concrete, rough laid recycled brickwork (recycled from the demolition of the existing house) painted satin white, provides a subtle backdrop for the matt black flat plate steel origami staircase that suspends down from the first floor. Externally, a weathered copper box sits atop the concrete structure and angles due north for optimum solar access with extruded black steel boxes framing views and providing protection to the first floor windows from the harsh escarpment environment.

Eagle’s Nest by Ian Bennett Design Studio

Eagle’s Nest seeks to do justice to an amazing site on the Northern Beaches of Sydney, curating breathtaking views within a private built form utilising a restrained material palette and detailing to achieve the highest level of bushfire compliance, all with an uncompromised aesthetic.

dining area, kitchen, Ian Bennett Design Studio

open living room, Ian Bennett Design Studio

staircase, Ian Bennett Design Studio

Eagle’s Nest by Ian Bennett Design Studio

bedroom, Ian Bennett Design Studio

Eagle’s Nest by Ian Bennett Design Studio

Eagle’s Nest by Ian Bennett Design Studio

Eagle’s Nest by Ian Bennett Design Studio

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Bellwoods Lodge / Great Lake Studio

Great Like Studio Designed a Three Storey Residence Like a Peaceful Urban Retreat

Located on a small lot in Downtown Toronto, the owners of this new three storey residence desired a peaceful urban retreat, purposefully tailored to nurture and enhance a close communal family life and their enjoyment of the outdoors.
Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Yo-Ju Courtyard House Looks Inward in the Clyde Hill Neighborhood of Bellevue

Through a series of thresholds from opaque to transparent, Yo-Ju Courtyard House, which means “secluded living” in Mandarin Chinese, embraces the future of suburban density by establishing a private experience despite being adjacent to a busy arterial street in the Clyde Hill neighborhood of Bellevue.
Ski Shores Lakehouse

Ski Shores Lakehouse by Stuart Sampley Architect

The spirit of traditional Texas dogtrot-style architecture is modernly refined in this modest weekend lake house. Ski Shores Lakehouse was designed by Austin-based Stuart Sampley...
Storybrooke Cottage 8

Storybrooke Cottage – Modern Rustic Carriage House by ACM Design

Storybrooke Cottage is a modern rustic project recently completed by ACM Design. This carriage house is located in Asheville, North Carolina, US. Project description: Nestled...
House Burch - Cool White with Curves / Those Architects

House Burch – Cool White with Curves / Those Architects

This new family house in Australia’s Byron Bay, designed by THOSE architects for a young family with their clan of young children, demonstrates how climate can be harnessed to best effect.

More Articles Like This