HomeInterior DesignApartmentsEast West Apartment / loft buro

East West Apartment / loft buro

The East West apartment delights you with a mix of classic European architectural traditions with hot ethnic and vintage elements from the cultures of the East

East West Apartment / Loft Buro

Project: East West Apartment
Architecture: loft buro
Team: Oleg Volosovskiy, Kateryna Oleksienko, Elena Logvynets
Location: Kyiv, Ukraine
Area: 188 m2
Year 2023
Photo Credits: Andrey Avdeenko

The power of family traditions combined with the creative power of architects is the lifeblood of an atmospheric home.

The East West apartment with a panoramic view of the right bank of Kyiv was created with a recognizable, bright color in the “colonial loft” style – a mix of classic European architectural traditions with hot ethnic and vintage elements from the cultures of the East.

East West Apartment / Loft Buro

East West Apartment / Loft Buro

The entrance group is green and blue, symbolizing the activity inherent in the owners of the house in Eastern cultures. The vigor of the color is further emphasized by the wall relief, which has long been our trademark.

The living room unites the flowing rooms of the first level – the auditorium is surrounded by a panorama of the big city.

living area

The open space associatively refers to spacious bungalows on the ocean, full of relaxation. The room is decorated and furnished according to the principles of restraint and closeness to nature.

The entrance area holds the corners of the living room, an enlarged loggia with an open bathroom, a kitchen, and a sculptural fireplace. The firebox was chosen to be transparent to see the live fire from all sides. The chimney is decorated with unique hand-molded ceramic tiles. The particular firing is done by Ukrainian craftsmen based on Asian floral motifs. The base of the fireplace is a small black metal wood burner combined with podiums-sill plates into a single plane.

living area

The podiums add oriental features to the living room. Located along the planes of the stained-glass windows, they became a transitional link from the external environment to the living space. They form a long multifunctional observation deck, make the living room space a relief terrace, and hide heating appliances.

The corner of the kitchen is dark, with a shining accent – it is a wall covered with brass sheets, revealing the work area.

The loggia was enlarged to the size of a comfortable patio for socializing and meeting friends.

kitchen

The bathroom opens to the patio with panoramic glazing, and from the living room, it is skillfully hidden behind a wall covered with wooden panels. The wall panels are an echo of classical interior decoration techniques, minimalistic in shape, and demonstrate the natural beauty of wood. Warm wooden planes balance the glass front of the windows, flirt with the stained-glass window breakdown, and fill the living room with warmth and comfort day and night.

dining area

The exotic mood is created by details – vintage furniture and decor.
All the finishes are restrained, and as natural as possible. Materials are used in their unprocessed, natural form.

Two levels of the apartment are connected by a massive staircase. The staircase starts with a large, rough stone block. Old wooden beams have been given a second life by being transformed into steps. In the past, they were part of a house in Mykolaiv that belonged to the first head of the city port, Alexander Feodosievich Bestuzhev, more than 200 years ago.

powder room, shower

The second level of the East West apartment has a clear division into private rooms: bedrooms, a wardrobe, and a large bathroom. The sharpness of the straight lines formed by the staircase is diluted by lamps made of metal mesh.

In the bedroom, the panorama of a huge window is held by vintage columns brought from Asia, softening the cityscape and creating a transition to comfort. The interior is completed by two completely different walls – one decorated with panels goes into the soft headboard of a spacious bed, and the opposite one with relief decor is the background for a ceramic panel made by Spanish masters.

powder room

The bathroom is a private spa area for daily physical and moral renewal.
The feeling of being on the edge of the earth is created by the panorama of the city outside the window, the bathtub was turned into a natural font – it was installed on a stone slab and surrounded by plants.

Coziness is skillfully woven into the armchair, carpet, and handmade lamp.
The silent presence of the Buddha completes the atmosphere of the room, awakens and enlightens, and charges thoughts and moods with positivity every day.

stair

upper level

bathroom

bathroom, East West Apartment

bedroom

bedroom

bedroom, East West Apartment

plan East West Apartment
East West Apartment Plan

Recommended Stories