EC1 Penthouse by Patalab Architecture

EC1 Penthouse by Patalab Architecture

Project: EC1 Penthouse
Architects: Patalab Architecture
Location: London, United Kingdom
Project size: 165 m2
Completion date 2017
Photo Credits: Julian Abrams
Text and Photos: Courtesy of Patalab Architecture

From the seventh floor of an apartment building in Clerkenwell, EC1 Penthouse looks out across the City of London enjoying stunning views of St Paul’s Cathedral and the Barbican Centre. Maximising these views was a key aspect of the client’s brief, as were enhancing energy performance and introducing a material palette to amplify the feeling of light and space in the apartment.

EC1 Penthouse by Patalab Architecture

Following intense negotiations with the freeholder, consent was won for a licence to alter which allowed us to significantly open up the layout of the apartment and create an airy living space. Partition walls have been replaced with a sliding folding timber screen, and ceiling height has been maximised wherever possible. Continuous white oiled oak herringbone flooring emphasises this new open living space whilst private rooms are hidden behind full height doors accentuating the improved height.

kitchen by Patalab Architecture

This open plan is supported by bespoke joinery, both built-in and freestanding, as it not only creates concealed storage space but also screens service equipment. The joinery is also detailed to compliment the proportions and verticality instated by various elements of the refurbishment. Other subtle details include new window reveals to frame the impressive views across London and a coffered ceiling suggests spaces within the open plan.

dining area by Patalab Architecture

The energy efficiency of this refurbishment is ensured with an eco-friendly air source heat pump that serves the wet underfloor heating system as well as the comfort cooling.

EC1 Penthouse by Patalab Architecture

EC1 Penthouse by Patalab Architecture

EC1 Penthouse by Patalab Architecture

bedroom by Patalab Architecture

EC1 Penthouse by Patalab Architecture

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Yolk House, Renovation of an Auckland Family Home by Pac Studio

This renovation of an Auckland family home is simple, warm and fun. The owners presented a common set of problems: the inner city bungalow that they owned was disconnected from the landscape, was poorly laid out and lacked space for their growing family.

Quincy Bay House: Contemporary Passive House by GO Logic

Quincy Bay House is a single family passive house designed by GO Logic Architecture, a architecture and construction firm located in Belfast, Maine, US. Located...