Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos

Project: Edge Innovation Center
Architecture/Interior design: YLAB Arquitectos Barcelona
Location: Cairo, Egypt
Area: 1.500 m2
Year 2018
Photographer: Nour El Refai

The project consists of the interior design of the Edge Innovation Center, a new aspirational and status business destination in Egypt. It is located in Giza’s Galleria40, a brand new retail and business complex.

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos 1

The client wanted to create a unique, high-end workplace environment, conceived to be Cairo’s premier business and conferences facility. Edge provides a flexible, modern, and premium workspace to entrepreneurs, individuals, start-ups, fast-growing businesses, large companies, and agencies.

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos 2

The 1.500 m2 space features a reception area, a large conference hall, diverse meeting rooms, seven flexible training rooms, a boardroom, modern offices in different sizes and co-working areas as well as state-of-the-art business services such as a cafeteria, lounge areas and a shop.

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos 3

The design idea, by YLAB Arquitectos Barcelona, consists of three large central volumes placed in the center of the space, allowing for an open space all around. These elements, with their curved and sculptural shapes, allocate the functions that need a bigger area, and hide the vertical nuclei and the auxiliary spaces. The closed offices are placed along the facades and use glass partitions to give them a lighter look and let the light flow in. As a result, the rest of the floor is a free flow open space full of natural light.

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos 4

The material palette reinforces the spatial concept, using the ivory white and natural tinted elm wood as its base. The polished Capri natural limestone fits in with its warm shade, while multiplying the natural ambient light and amplifying the height of the floor. The closed volumes are covered with satin white lacquer and feature an indirect led light where the walls meet the ceiling and the floor. Singular spaces, such as the excavated accesses or the slats that protect the voids, are covered with natural wood. Also the conference hall core is covered with wood, occasionally forming furniture pieces at its external face. Graphite colored accents are added to special pieces like the reception desk, the office partitions or the cafeteria furniture.

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos 5

Interior design for a new business and conferences center in Cairo

Interior design for a new business and conferences center in Cairo 1

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos 6

Interior design for a new business and conferences center in Cairo 2

Interior design for a new business and conferences center in Cairo 3

Interior design for a new business and conferences center in Cairo 4

Interior design for a new business and conferences center in Cairo 4

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Red Brick House in Mexico with Bricks Arranged in an Artisanal Way

This red brick house is the result of the collaboration between Proyecto cafeína and Estudio Tecalli. The project integrates regional material element and is located in San Pedro Cholula, Puebla in México.

Sant Antoni Apartment Rehabilitation / Colombo and Serboli Architecture

The Sant Antoni apartment had to provide plenty of storage in order to keep the spaces tidy, be very practical, while contemporary and cozy.

One Level House in Mendoza That Combines Green Elements with Modern Ergonomics

The project is located in a suburban area of the city of Mendoza and is part of a reflection on isolated houses that we have been developing for some time. This one level house is organized on the ground floor and is articulated around a central courtyard ...

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Located in the community of Oakville, this new home for a family of five nestles into its lot, inviting in the startling lushness of the neighbouring property through an amply fenestrated east elevation. The two-storey, five-bedroom house is efficiently designed to maximize opportunities for natural light, engaging site and landscape through the provision of a generous courtyard and two outdoor decks.