St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects

St Andrews Beach House

Project: St Andrews Beach House
Architects: Austin Maynard Architects
Project Team: Andrew Maynard, Mark Austin, Ray Dinh
Builder: Spence Construction
Location: Mornington Peninsula, Victoria, Australia
Total house area: 139m2 (ground floor 78m2 / first floor 61m2)
Completion date: December 2018
Photography: Derek Swalwell

The basic brief 
Australians have some of the biggest houses in the world and holiday houses are increasingly becoming carbon copies of the suburban home. The owner of St Andrews Beach House recognised this. He challenged us to design him a ‘bach’ – a New Zealand word used to describe a very modest, small and basic shack, or shed.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects

The where
Located on Victoria’s Mornington Peninsula, St Andrews Beach has no shopping strip and no restaurants. There’s a corner store, a brewery, and not much else. What it does offer is serenity and seclusion, a wildly beautiful coastline, and some of the most celebrated residential architecture in Australia. The owner was fortunate enough to own land abutting national parkland, close to the foreshore and directly within the sand dunes.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects 2

Circles and roundabouts
St Andrews Beach House is a two storey circular holiday home, which takes advantage of the remoteness of site and expansive views, which extend in all directions. The house stands alone, in amongst wild bush, rugged sand dunes and scrub. The location is fragile and the house respectfully integrates into the environment. With no neighbouring forms to respond to, the brief – to design a modest, two-bedroom beach house, was freely imagined.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects 3

The shape of the house grew from a response to the views and the simplification of the interior spaces. At St Andrews Beach House there are no corridors. Corridors and circulation space are, in our view, a waste. A corridor free home lends itself to a circular design.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects 4

To the beach and bach
Beach houses exist for simple relaxation, an escape from the city, for quietude and downtime with family and friends. It should provide contrast from day-to-day normality, be super low maintenance, relatively self-sustaining and basic, but not without simple creature comforts.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects 5

Australians have some of the biggest houses in the world and, increasingly so, Australian holiday houses are becoming carbon copies of the suburban home. Simple shacks are replaced with oversized structures that are all too literally a-home-away-from-home. The owner of St Andrews Beach House recognised this. In his brief he would frequently use the term ‘bach’ – a word used in New Zealand to describe the rough and ready beach shacks built mostly in the mid century from found and recycled materials. Regardless of how much money you’ve made, you get yourself a bach, and that bach has to be the most basic, down-to-earth thing. The owner challenged us to design and build him a ‘bach’ in the dunes.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects 6

A circle in the sand
Less than five metres in radius, St Andrews Beach House is an object in the landscape. A Euclidean form set amongst the rough terrain. The plan of the house is generated using the rational and precise geometry, as the circle extrudes into a tube. The internal spaces are generated by a tightly controlled plan adhering to the rules of form, guiding and arranging segments that divide the space, with a spiral staircase as its central core, providing light and air but also snug spaces. The house displays an innovative use of timber, with chunky details and exposed portal frames. This is not a slick beach house, but a relaxed and informal escape, designed with materials that will patina and weather, like an old coastal wharf.

St Andrews Beach House / Austin Maynard Architects 7

All front
The house has multiple outlooks. Without a dominant orientation there is no need for a front, back and sides, St Andrew Beach House is all front. The ground floor comprises of kitchen, living and dining, with a bathroom and a laundry. An open deck area, within the tube, unites the spaces when the bi-fold doors are opened. Most Australians want a deck or veranda, instead of adding something to the outside, like that of the classic old Australian home, at St Andrews Beach House the deck has been eroded out of the form itself, creating a two story space that’s both outside and inside.

St Andrews Beach House Austin Maynard Architects 7

Wherever I lay my head, that’s my bed
A central spiral staircase leads upstairs to the bathroom and bedroom zone. Unlike a traditional bedroom layout, the upstairs sleeping area is essentially one bunk room, separated by curtains. (The space can also function as a second living or games room.) Rather than design a series of sealed bedrooms, each with ensuite and walk-in-robe, the sleeping zone at St Andrews Beach House is informal, casual and relaxed, where floor space is the only limitation. And when that limitation is reached, guests are invited to pitch a tent on the soft sand outside and use the house as a central hub.

St Andrews Beach House Austin Maynard Architects 9

Atypical living
A single cylinder concrete water tank acts as a gateway marker to the beach house, from here onwards you leave cars, the road, your troubles and everything else behind. Though the building is precise, following the rigid geometry of a circle, staying here provides a complete escape from regular life. Not adhering to a typical layout allows you, if not forces you, to live differently. With a standard home arrangement (a long corridor, with rooms leading off

holiday house / Austin Maynard Architects

holiday house / Austin Maynard Architects 1

holiday house / Austin Maynard Architects 3

holiday house / Austin Maynard Architects 4

holiday house / Austin Maynard Architects 5

plan 1

plan 2

plan 3

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Eclectic House for Two Collectors of Toys / Taipei City

Eclectic House is a 50 sqm dwelling for two designed by KC Design Studio in Taipei City, Taiwan. Project description: The 2 users work for...

Black Drop Coffee Shop in Kavala, Greece / Ark4lab of Architecture

In the center of Kavala, a city located in the northern Greece, you can have an alternative coffee break. The black drop is a coffee shop where coffee is treated more like an experience, an urban act. A stand built of mosaic becomes an interactive space for informing and exchanging views on the art of coffee.

Attic apartment in Verona by Michele Perlini

Italian architect Michele Perlini has designed this attic apartment in Verona, Italy. Description by ARCStudio PERLINI: Situated right in the heart of the historic center...

Scandinavian Minimalism Meets the Rough Aesthetics in Tribeca, New York

Most lofts are dark in the middle, but this space has windows on three sides, plus an enormous skylight creating this amazing light Scandinavian minimalism that we love. In the old days it was a paper factory, and in the old oak floors you could see the oil stains and mounting screws from where the machines had been.

This Private Lake Retreat Offers a Weekend Respite from Urban Life

The Lakehouse by Collective Project is a private lake retreat designed as a space for entertaining, and as a respite from urban life. Located on a steeply sloped and rocky site overlooking the Durgam Cheruvu Lake in Hyderabad

Irvine Townhouse Combines Modern Design with Cultural Traditions

What makes for a more interesting combo than pairing modern design with cultural traditions? This was the challenge we took on in this Irvine based townhome. And boy, were we feeling the mix.