Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School

- Advertisement -

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School

Architects: Eklund Terbeek architecten
Project: Spacious Apartment in a Former School
Lead Architects: Dominique ter Beek & Jenny Eklund
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area 200.0 m2
Project Year 2017
Photography: Rene de Wit, Jansje Klazinga

Rotterdam based firm Eklund Terbeek architecten designed a spatial apartment loft in a former school building from 1912. The building has been transformed into six apartments through Collective Private Commissioning. Eklund Terbeek architecten were responsible for the transformation of the whole building and designed one apartment in detail.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 1

The apartment consists of two former classrooms and the adjacent hallway zone. The wall between the two classrooms is removed to create a large loft-like living space. The ceiling height of five meters offered possibilities for creating new intermediate floors and more intimate areas. In addition to the characteristic mushroom-shaped windows between classroom and corridor, a few strategically placed new openings create sightlines and increase the sense of spatiality and light.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 2

In the living space, a white box is suspended from the ceiling, creating a lower and more intimate sitting area underneath. Inside the box, the workspace is situated, which can be reached by a stair hidden behind the large bookshelves. The workspace has a private atmosphere, with views directed towards the garden, but is yet part of the living. A small opening provides an overview of the kitchen and dining area underneath.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 3

The kitchen, mainly consisting of a large concrete island, is placed in the high part at the opposite end of the living space. An oversized extractor hood, suspended from one of the loadbearing beams, mirrors the workspace box on the other side.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 4

In the adjacent hallway zone, a mezzanine floor is added to provide space for two bedrooms. The bedrooms have low ceilings and alcove beds. Both rooms have interior windows with a connection to the entrance hall or the living space. On the ground floor, a box containing a walk-in-closet and the stairs to the bedrooms divides the space in entrance hall and bathroom.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 5

The main part of the bathroom is designed as a circulation space, directly connected to the dining area, but can be closed off for privacy. The five original school toilets are given different functions and are integrated into the new bathroom. A mirror across the rear wall of the bathroom makes it possible to experience the original length of the school hallway, with its ten toilet doors.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 6

The interior of the apartment merges old and new, contemporary and traditional, refined and rough into a balanced whole. When possible the original details of the school are preserved. Walls and load bearing beams are rendered white and the rough concrete ceiling is exposed to add contrast and texture and increase spatiality.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 7

A family of interior elements in dark walnut wood, such as the large bookshelves, the dining table and the kitchen closets, provide warmth and a sense of continuity. In the hallway zone, the original yellow glazed brickwork is preserved. In the monumental entrance a complementing walnut panel serves as a focal point and in the bathroom, a contrasting matte anthracite tile is added.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 8

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 9

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 10

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 11

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 12

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 13

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School 14

- Advertisement -

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Between the road and the river, the St-Ignace house allows you to enjoy the landscapes around it by creating distinct experiences with unique scenes that border it. Quietly revealing the St. Lawrence River, it allows you to contemplate nature while inhabiting it.

California Family Retreat – Big Sur Barn by Studio Schicketanz

This barn serves as the main area to socialize for a California family retreat. Big Sur Barn was completed by Studio Schicketanz, a full service architectural firm based in Carmel, California. It was relocated from the mid-West and refurbished for this purpose, according to the Indian building principles of sthapatya veda. 

Evans Family Home by Bull O’Sullivan Architecture

Bull O’Sullivan Architecture ( B/OS ) have designed Evans Family Home in Auckland, New Zealand. Description by architect: In the early decades of the 20th...

Naroon Road Project – amazing outdoor design by COS Design Office

These images shows us a wonderful outdoor project completed by COS Design Office under the name of Naroon Road. COS Design was formed in early...

RJ Apartment Shows Mural Decorations Dating Back to 500’s and 800’s

RJ Apartment is a beautiful home designed by Italian-studio Archiplan. The project involves the recovery of an entire multi-storey building of 500's located in the...

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

Sugamo Shinkin Bank, Nakaaoki Branch – Rainbow Melody by Emmanuelle Moureaux

French designer Emmanuelle Moureaux has completed her fourth branch for the Japanese bank Sugamo Shinkin. The architectural design concept of Nakaaoki branch was named...

Woodland Retreat / Flavin Architects

This new house respectfully steps back from the adjacent wetland. The roof line slopes up to the south to allow maximum sunshine in the winter months.

Aperture House is a Ultra-Chic Modern Home with an Entire Back Wall of Glass

Aperture House is a beautiful home with an entire back wall of glass, fabulous Basalt natural stone floors, soaring wood beamed ceilings, a German Bulthaup kitchen with fabulous walnut cabinetry, a huge brushed stainless steel center island,

Presidio Gate Residence / Walker Warner Architects

Located just outside the Presidio, we built this highly crafted, ground-up house within a swift 18-month schedule—on a lot created by carving off the downhill portion of the client’s original property next door.

A Finnish Retreat Features a Pyramidal Roof and a Glass Wall Facade

Pyramid House sits on the shore of Lake Päijänne, in the Municipality of Sysmä (Finland). This Finnish retreat has a total gross floor area of 125 smq, split between ground floor and mezzanine floor.