facebook

Minimal Modern Flatiron Apartment – Neutral Tones and Warm Woods

Echo Design + Architecture, Neutral Tones and Warm Woods

Project: Minimal Modern Flatiron Apartment
Architects: Echo Design + Architecture
Lead Architect: Ajay Chopra
Designer: Conor Brophy
Location: Flatiron District, New York City
Size: 1,200 s.f.
Completed 2018
Text by Echo Design + Architecture

Meaning ‘dwell’ in Japanese, this minimal modern Flatiron apartment is based in Japanese and Scandinavian sensibilities. With tinted white walls, natural plank floors, and uncomplicated furnishings we sought to create a retreat from the clamor of New York’s streets. The renovation expanded the resident’s single bedroom apartment that was the rear half of the building’s third floor to now occupy the entire floor. With the challenge of designing a sanctuary within a tourist center of New York, we took inspiration from Scandinavian minimalism and Japanese interconnectedness.

Minimal Modern Flatiron Apartment

The Foundation is a Continuity of Materials with an Understated Focal Point to Define Each Room. In addition to maintaining the 12-foot high ceilings and original crown molding, dating back to 1846, we kept the same principles of the former residence by connecting utilitarian and aesthetic elements of the design. This manifested as a centralized ‘cube’ that provides the amenities and storage required by each room adjacent to it. Each of the faces serves one of the three defined spaces; the living and dining area, the bedroom and office, and the kitchen.

Minimal Modern Flatiron Apartment

The cube’s simple white panels and recessed pulls are as ubiquitous to each room as the Douglas Fir plank floors to provide a simple continuity that encourages tranquility in the resident’s otherwise enterprising life. To increase quietude, the street-facing living and dining room have a large high pile rug and are lined with curtains to reduce the murmur of the Flatiron District.

Minimal Modern Flatiron Apartment

With a modest palette of white, tan, and grays we are able to highlight key elements in each room without any over-embellishment. As each space is comprised of a loose collection of furniture, we elected to use warmer oak and walnut furniture to contrast the white washed wood floors and avoid the distraction of an entirely foreign material.

Echo Design + Architecture, Neutral Tones and Warm Woods

The Result is a Home Whose Cornerstones are Wellness and Efficiency. Throughout the process, the client expressed the need to be able to wind down after long and demanding days. As the owner of small businesses, the entrepreneur lifestyle requires constant ingenuity that becomes very taxing. The simple interiors and efficiently organized space allow them to avoid unwanted distractions and focus on recovering physical and mentally from a day’s challenges.

Minimal Modern Flatiron Apartment

Echo Design + Architecture, Neutral Tones and Warm Woods

Echo Design + Architecture, Neutral Tones and Warm Woods

Echo Design + Architecture, Neutral Tones and Warm Woods

Echo Design + Architecture, Neutral Tones and Warm Woods

Minimal Modern Flatiron Apartment, Neutral Tones and Warm Woods

Minimal Modern Flatiron Apartment, Neutral Tones and Warm Woods

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Beautiful Tiny Concrete House with a Minimalist Architecture

This beautiful tiny concrete house is the perfect escape, enjoy the private beach, private pool and vegetation. Casa Tiny is located in Puerto Escondido,...

Island Refuge on Atlantic Coast / WOJR: Organization for Architecture

Dwelling is a long house on Atlantic coast for the families of three siblings. The site has a rich history; it was once home to the Narragansett people, which is evidenced by archeological findings indicating the Narragansetts settled on the site.

Historic Building Transformed into a Family Home in Knoxville, Tennessee

Part of the South Market Street Historic District, the Ely Historic Building was built in 1903 as the home and office for Dr. S. M. Miller who was instrumental in early 20th century state legislation requiring all physicians to be licensed.

Go Vap House: Harmony Between an Indoor Garden and a Contemporary Design

Go Vap House is the materialization of the architects from MM ++ Architects from Vietnam and it was built on a land with a...

Playground equipments and innovative toys designed by Masahiro Minami

Being designed by Masahiro Minami and specially created for children, these innovative toys and playground equipments are made from special reinforced corrugated fibreboard called...

Family House Jarovce – a House for Grandparents and Nine Grandchildren

The family house is located on the northern edge of the village Jarovce, in a zone of family houses. The site is leveled, with an area of 661 m2. To ensure the optimal use of the property, the house is located in the northern part of the parcel.