Residential ArchitectureRenovation ProjectsSalisbury House by Julian Guthrie Architecture

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture

Salisbury House by Julian Guthrie

Architects: Julian Guthrie Architecture
Project: Salisbury House
Location: Herne Bay, Auckland, New Zealand
Photography: Patrick Reynolds
Text by Julian Guthrie Architecture

Our clients purchased Salisbury House on a large west facing section as a gutted shell with a new concrete slab poured for a garage addition to the street frontage, and a slab at the rear of the villa for additional living spaces. The owners wished to create a family home incorporating the character villa with additions that complimented the original building.

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture

Our plan was to place the bedrooms and utility spaces in the original villa, reinstating the detail and approximate layout of the original home. A long central hall has become a gallery space, and a powerful axial link from the front door to the living spaces and gardens to the rear.

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 1

The rear addition is treated as a low pitched lean-to form set below the original villa roof forms. However, a half level transition down in floor level results in a generous volume to the addition, complimentary to the scale of the rooms within the villa. The low roof lines keep the rear addition hidden from the streetscape, and give a simple contemporary form to the home from the garden perspective.

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 2

The Salisbury House hall has been extended to form a sarked atrium creating a visual axis into the garden. The atrium provides northern light into the kitchen and dining areas, and serves to create a sense of three spaces within the large main living area. The main living has a high ceiling and grand double hung sash windows either side of a large new bricked fireplace. The kitchen and dining room has a lower ceiling flowing into an adjacent library sitting room.

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 4

Large verandahs and sliding doors and shutters connect the living spaces to the garden, providing generous exterior living areas and shade from harsh western sun. The use of painted timber cladding, timber joinery and detailing relates the addition to the original home, while also having a modern and distinct character delineating new from old.

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 3

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 4

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 5

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 5

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 7

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 8

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 9

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 10

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 11

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 12

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture 13

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

When Slack asked O+A to create its new multi-floor headquarters in San Francisco one design story presented itself immediately. Slack’s CEO Stewart Butterfield is an outdoorsman, a hiker who goes off grid every year and recharges in the various types of wilderness

Contemporary Barn Conversion with a True Scandinavian Vibe

Huge contemporary barn conversion located in a beautiful and scenic five acre plot nestled within the Wiltshire countryside, South West England. This designer home was...

Harbor Hideaway House by The Up Studio

Harbor Hideaway House is an award-winning single-family residence in the centuries-old whaling village of Sag Harbor, NY. The property is situated in the center of a small peninsula and is one of the only lots in the neighborhood without direct water views.

Cobble Hill Brick Townhouse / Elizabeth Roberts Architecture & Design

The Cobble Hill Townhouse is a large, historic, 1850's townhouse in the Cobble Hill Historic District.  Previous renovations had divided the house into four apartments and compromised much of the original detail. 

Brunswick House: Extension to a 1890’s Single Storey Victorian Cottage

The rear part of the Brunswick house is now connected to the new garage through the existing rear courtyard. We also created an outdoor-indoor living area with an engineered timber looking deck for entertaining.

Related Articles