EL Residence – Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

- Advertisement -

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

Project: EL Residence / Ecological House
Architects: Dan and Hila Israelevitz Architects
Team: Dan Israelevitz, Arch / Hila Israelevitz, Arch
Location: northern part, Israel
Size: 5,382 sq. meters
Year: 2018
Photo Credits: Amit Geron
Text by Dan and Hila Israelevitz Architects

The family who built this home wanted to create a relaxing, embracing environment which, while providing a view to the surrounding green, pastoral landscapes, manages to maintain a sense of privacy. The result – an impressive architectonic structure in which both demands were perfectly combined and met, enabling all family members to enjoy all aspects of their vision.

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The EL Residence, which is located in the northern part of Israel, is built on about 10000 square meters land, 3000 out of which has been processed for construction (the rest being agricultural land). The built area of the house spans across an area of about 500 m2 and includes 7 rooms. The property includes a tennis court, along with an orchard and a fruit garden which blend well with their natural environment. The L-shaped structure of the building enables Dynamism and creates separation between wings. The large, lush courtyards which separate between the entrance lobbies and the house itself create an interesting play on space and dimension. There is a complete and hermetic bond between the interior space and the exterior of this home – while its wings are exposed to the outside landscape, natural light and fresh air, they are also capable of creating an embracing and intimate space.

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The facade and interior parts of the house feature ecological elements and various built-in solutions, designed to reduce electricity consumption. Thus, for example, the wide shading pergolas were designed according to the solar position from sunrise to sunset. Natural construction materials and other materials featuring natural looks (such as concrete, iron, glass and teak wood)were combined to create a clean and elegant look.

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The horizontal terrain rendered it vital to maintain a connection between the building and its low surroundings. This was achieved by designing a flat structure. In practice, the structure blends well with its surroundings, enabling an independent connection between its exterior and interior at almost any angle and corner.

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The design was based on the concept of creating an element of surprise and curiosity within the space: this house does not reveal itself at once, but rather does so in a gradual manner. Upon entering the property, we are greeted by an atmospheric garden which can be seen through the house, but for those who approach it from the outside, still remains hidden behind decorative grille walls, which play a functional, as well as an equally decorative role.

kitchen - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The structure of EL Residence is divided to 2 perpendicular wings: the first is shared, while the second is private. Most areas share a view to the external space. To enhance the experience while making efficient use of the property, we chose to embed patios and various small gardens within the structure. The view from these elements can be also enjoyed from inside the house. The structure can be somewhat compared to a swiss cheese that hides these elements within its “eyes”. For instance, the entrance lobby leads to a garden, while the front facade is in fact a grille wall made out of teak wood that hides all that occurs behind it.

outdoor - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The front facades of the EL Residence feature a precise geometrical design – it’s precision manifesting itself in plan as well as in execution. The dominant materials are concrete, glass and teak wood grills which break the massive look achieved by black steel columns and concrete, to create a colorful contrast and a characteristic rhythm that balance the overall structure volume. Among all these, the steel columns and concrete are used to separate a grille pergola, which adds interest and an additional visual element, and serves to “lighten up” the massive structure.

interior design - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

living room - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

bedroom - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

EL Residence - Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

- Advertisement -

Whittle Away Collection by Stoft Studio

Whittle Away is an attempt to portray the design-DNA that Stoft brings with them to their design process. Commissioned for the exhibition “What’s your DNA?”, presented during Dutch Design Week 2017.

Yutang Mountain Villa Interior Design / H&W Design Office

One of the requests of this case is to create a fashionable, modern, and a mild luxurious way of socializing and life for the hostess. The space need to be comfortable for living, while being suitable for entertaining friends on weekends or holidays. In that case, the hostess could hold their dreamy salons while enjoying drinking with her friends.

Off-Grid Cabin in Joshua Tree National Park: Folly by Cohesion

Folly off-grid cabin is a peculiar prototype built to serve as a conversation piece, lend interest to its surroundings through an architectural medium. It derives from a need to expand my thesis position on architecture; which explores Cohesion as the integration of contextual and pragmatic relevancy within different environments.

Australian Coastal Home Updated for Modern Family Living

Nestled into a tranquil coastal landscape, the elegant existing three-bedroom Australian coastal home required rejuvenation, updated amenity and an extension to meet the needs of its new owners, while retaining the spirit of the house they fell in love with.

Small Flat for a Young Couple / Studio Bazi

This small flat was designed by architect Alireza Nemati for him and his wife. The home has an area of 35 square meters and...

Flat-Packed Panels Home in the Countryside Near Oxford, England

Adrian James Architects have designed Sandpath, a flat-packed panels home in the countryside near Oxford, England. Description by Adrian James Architects : The budget was...

Rare Modernist Home Gets Restored and Updated

Original architect William Krisel designed the block home in 1963 for a builder friend, creating a U-shaped plan that wraps around a backyard lawn and pool, allowing all rooms to have access to the outdoors and views of the landscape.

Junction Shadow House in Toronto / Post Architecture

Junction Shadow House by Post Architecture is a semi-detached residential dwelling that began as a mirror-image of its attached neighbour. This house in the Junction...

2Day Languages – interiors by Masquespacio

2Day Languages is a Spanish school from Valencia, Spain, whose interior design was realized by Masquespacio. The school has three classrooms, a staff room...

An Old Fisherman’s Cottage Converted into a Comfortable Vacation Spot

The clients bought a south-facing derelict fisherman’s cottage overlooking Patterson inlet and Ulva island that they wanted to transform into a cosy vacation spot where they could entertain guests.

Clawson Duplex: Adult Tree Houses Take Root in Austin, Texas

Mark Odom Studio, subdivided this one-acre, heavily treed property in Austin, Texas to become four duplex lots, equaling eight individual residences along a shared drive.