Architecture and Interior Design StudiosDavid Barr ArchitectsSculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

Project: Sculptural Rear Addition
Architects: David Barr Architects
Project Team: David Barr, Stephen Hicks and Dennis Silva
Builder: Perth Builders
Stylist: Jo Carmichael
Location: Fremantle, Perth, Australia
Photography: Jack Lovel
Text by David Barr Architects

Awards:
Shortlisted: Houses Awards 2020 – Alteration and Addition over 200m2
Winner: AIA Architecture Award: Alterations and Additions

Sitting prominently on a raised corner block on Fremantle’s oceanside Marine Terrace, this project is a simple yet sculptural rear addition to our clients’ heritage brick cottage. Built for a couple with adult children, the house reflects their casual and warm lifestyle in its planning, materials and detailing.

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

Grafted to a house with a traditional central corridor and discrete rooms, the extension’s planning is simple, with a north facing dining and kitchen area on the ground floor, and master bedroom suite with balcony on the second floor. A generous day lit staircase joins the two levels and caps the extension, a back door leading to a small storeroom and outdoor parking space beyond.

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

The two-storey brick volume is ‘carved’ into, with large openings recessed into the elevation, chamfered walls creating angular shadows across the textured white bricks and revealing a softer internal layer of timber.

kitchen, David Barr Architects

Client Review: “We are extremely happy with the home extension that David and team have designed for us. We were very happy with the team’s understanding of our initial brief and their final interpretation in the final design.
We loved working with David throughout the design & build process, and working together to resolve the various issues. David was very respectful of our thoughts, and was able to provide counterbalance in an articulate and thoughtful way. We would thoroughly recommend David Barr Architects to anyone considering an extension or new build.”

dining room, David Barr Architects

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

bedroom, David Barr Architects

Marine Residence - David Barr Architects

Sculptural Rear Addition to a Heritage Brick Cottage

plan

Pier 55 is a New Park and Performance Space in the Hudson River

Heatherwick Studio is collaborating with the landscape architect Mathews Nielsen to design Pier 55, a new 2.4 acre public park and performance space in the Hudson...

Living Levels Residence by Oza Sabbeth Architects

This 4,500 Square Feet house was designed and built for a family of four. It is situated at the intersection of two large farm fields and a small naturally occurring basin in Sagaponack, New York. The farms result in large watersheds. Coupled with the Basin, the site becomes quite topographically challenging.

Shelter Island Weekend Home by Workstead

To renovate and expand a weekend home for a young family on Shelter Island, Workstead connected the original house to a pavilion whose design pays respect to the milieu.

Clarksville Infill House by Tim Cuppett Architects

This new home, located in a historic district in downtown Austin, was designed to blend within the context of shade trees and bungalows. Its simple gable form, covered porch, exposed rafter tails, and compact scale fit nicely among its neighbors and support the existing streetscape.

Mini-Apartment Building in Amsterdam Designed for Three Generations

Contemplating care between generations, a family comprising of two households decides to build a house together. While the younger couple already lives in the city, the grandparents live in the countryside and are keen to move back to the proximity of urban amenities.

Related Articles