Family House in Litvínovice / Atelier 111 Architekti

Family House in Litvínovice, Atelier 111 Architekti

Project: Family House in Litvínovice
Architects: Jiří Weinzettl, Atelier 111 Architekti
Project location: Litvínovice, Czech Republic
Structural engineer: Michal Hamada
Size: 262 m2
Completion year 2018
Photography: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

The village of Litvínovice is located about 5 km south of the city České Budějovice in southern Bohemia. Typical urban sprawl substitutes the original street structure – the developed areas are established on the surrounding undeveloped meadows and fields. Thus, the context of the place is a typical imprint of the current mass approach to solving the housing needs through family houses in newly emerging suburban districts.

Family House in Litvínovice, Atelier 111 Architekti 1

The advantage of this specific building plot is its orientation towards the cardinal points. The terrain of the site slopes gently to the south, the access can be easily set up from the street on the northern side. A regulation for this area prescribes a gabled roof and the maximum building height. The surrounding morphology does not offer significant remote views. The land area is not large enough for generous intentions of the client, which lead to logical positioning of the house, although not typical for this area. The house is placed just two meters from the boundary of the plot, which is the minimal distance permitted by the legislation. The residual space is left for the extension of public pavement where a bench can be installed, or some greenery planted. This solution brings more space to the private garden, which is situated south of the house.

Family House in Litvínovice, Atelier 111 Architekti 2

The floor plan of the house can be described as a letter T inscribed into an irregular quadrangle with one rounded corner, which is a shape given by the site. In the northern part of the house there is an entrance hall with cloakroom, garage and utility room. To enter the residential part of the house, it is necessary to descend few steps. The main living area has an inclined ceiling with the height of more than 4 meters at the top. Kitchen, dining room and living room are separated only by furniture items. Huge frameless window, that leads through the covered terrace to the garden, enhances the feeling of the open space without barriers. Two separate bedrooms are accessible through the central cloakroom as well as bathroom, bedroom and workroom.

Atelier 111 Architekti, residential

Rooms located in the northern part of the house have large French windows, that connect them with a small atrium, which is separated from the street only by 2,5 meters height fence wall. This atrium offers completely private space well suitable for installation of hammock, outdoor bath or shower. Reflection of sunlight on the fence wall makes the space pleasant from the beginning of the day. While the interior uses natural materials, colours and craft furniture, the exterior is rather sober. This form of minimalism is an answer to the oversaturated surrounding environment.

 Atelier 111 Architekti, interior design

Atelier 111 Architekti, interiors

Family House in Litvínovice, Atelier 111 Architekti 4

 Atelier 111 Architekti

Atelier 111 Architekti, residential, interior

Family House in Litvínovice

Family House in Litvínovice, Atelier 111 Architekti 5

Atelier 111 Architekti, outdoor

Atelier 111 Architekti, house

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

De Beauvoir Residence by Neil Dusheiko Architects

This project is a richly textured transformation of an end of terrace property in the De Beauvoir Conservation area. It was built for a young family. The De Beauvoir house is located in the middle of a specific row of terrace buildings on the junction of two roads.

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture

The Reddish residence responds to the site by acting as a moderator between interior spaces and the landscape. Arcades, overhangs, courtyards and site walls articulate that relationship. An arcade marked by a gesture to the street bisects an entry courtyard.

Oasia Hotel Downtown Singapore / WOHA

Oasia Hotel Downtown, designed by WOHA, sets out to create an alternative imagery for commercial high-rise developments. It combines innovative ways to intensify land...

Thatched Roofs is a Sustainable Eco Friendly Building Solution: Seestück Prerow House

Located in the Baltic Sea resort of Prerow, this holiday home is a modern interpretation of the typical reed-thatched house. As the reeds not only cover the roof ( Thatched Roofs )but also gables and side walls, the house has a monolithic character.

Santa Monica Family Home Connected to Gardens and Areas for Contemplation

This modern family practices togetherness, not hanging out in separate rooms. The architects’ assignment was to design an appealing centralized habitat for all members of the household to use and enjoy.

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.